DETALJI SMRTI BEBE U NIŠU! Beba se zagrcnula tokom dohrane, pa je požutela, mleko dospelo U PLUĆA?

Autor:

Vesti

02.02.2024

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragičan gubitak novorođenčeta iz Niša šokirao javnost

DETALJI SMRTI BEBE U NIŠU! Beba se zagrcnula tokom dohrane, pa je požutela, mleko dospelo U PLUĆA?

Foto: Shutterstock


Porodica Marije Perić iz Niša doživela je tešku tragediju kada je njihova beba preminula samo pet dana nakon rođenja u Univerzitetskom Kliničkom Centru u Nišu. Novorođenče je prvobitno dobilo ocenu 9, ali je nakon komplikacija, uzrokovanih navodnom infekcijom pluća prilikom dohrane, izgubilo borbu za život. Marija Perić je iznela svoju priču i izrazila zbunjenost i šok povodom neočekivanog gubitka.

Neočekivane komplikacije nakon ocene 9

Trudnoća Marije Perić protekla je uredno, a porođaj je bio bez ikakvih problema, što je ovu tragediju učinilo još težom. Nakon što je beba rođena zdrava i dobila ocenu 9, niko nije mogao da pretpostavi da će se dogoditi tako teška tragedija. Činjenica da je beba ubrzo počela da pokazuje znakove žutice nije izazvala preveliku zabrinutost kod Marije, ali je ipak bila rešena da sve provere dok su još u bolnici.

- Sve je bilo u najboljem redu, trudnoća je protekla sjajno, jedino sam malo više ležala jer sam imala skraćen grlić materice, ali ništa nije ukazivalo ni na kakav rizik. Porođaj je protekao u najboljem redu, što se toga tiče, imam pozitivno mišljenje - počinje Marija svoju priču.



Nejasnoća oko uzroka infekcije pluća

Prema rečima Marije Perić, beba je navodno dobila tešku infekciju pluća nakon što se zagrcnula tokom dohrane, što je dovelo do njene smrti. Ona izražava sumnju i nejasnoću oko toga kako je do infekcije došlo, kao i zbog toga što su je lekari smirivali i uveravali da je situacija pod kontrolom, uprkos komplikacijama. Navodi da je beba bila hranjena na sondu, iako je normalno sisala i gutala kod nje, zbog čega se pita zašto je do toga došlo.

- Malo je požutela i odneli su je na fototerapiju. Ja nisam mislila da je to nešto zabrinjavajuće, sve je bilo u redu samo je bila malo žuta. Nisam se plašila uopšte, već sam mislila da je bolje da se sve proveri dok smo tu, nego da nas puste kući - priseća se Nišlijka.

- Navodno, postojalo je mleko u plućima bebe, jer je prilikom dohrane strani sadržaj završio u plućima. Kada se zagrcnula oni su pokušali da izvade to mleko, ali da li joj se to mleko spustilo u pluća ili šta, ja ne znam. Oni su je hranili na sondu iako je kod mene sisala i znala da guta. Ne znam zašto je hranjena na sondu ako je već gutala kod mene. Rečeno mi je da se prilikom dohrane zagrcnula i pomodrela. Onda su je smirivali, ali to nije uspelo. Moje mišljenje je da je možda trebalo da je odmah pošalju na Dečiju kliniku, poslali su je tek kad je dobila temperaturu - priča Marija.


Potraga za odgovorima i podrška porodice

Marija Perić ističe da je i dalje u šoku i traži odgovore o tome kako je do tragedije došlo. Razgovarala je sa mnogim lekarima, ali ni oni nemaju konkretno objašnjenje za ovaj tragičan ishod. Porodica je duboko potresena gubitkom novorođenčeta i nada se da će obdukcija pružiti odgovore i rasvetliti celu situaciju.

- To mi je saopšteno ujutru u 11, verovatno su je pre toga hranili, a uveče je već dobila temperaturu, tad su je već poslali na Dečiju kliniku, a posle 24 sata beba je preminula. Prestala je da reaguje na terapiju jer je infekcija bila vrlo jaka. Poslata je tamo sa pričom da će sve biti u redu, da tamo imaju mnogo bolje terapije i da će je zadržati tri dana. Ništa mi nije rečeno što bi me uplašilo ili da bih pomislila da će se ovakva tragedija desiti - navodi Marija za naš portal.

Reakcija Univerzitetskog Kliničkog Centra u Nišu

Iz kabineta direktora Univerzitetskog Kliničkog Centra u Nišu potvrđuju da je formirana komisija za unutrašnji nadzor, koja će ispitati hronološki sled događaja i utvrditi sve činjenice. Uprava UKC Niš ističe da će porodica biti obaveštena o rezultatima istrage.

- Uprava niškog Univerzitetskog kliničkog centra, odmah po dobijanju saznanja o navedenom događaju, zajedno sa nadležnim službama, formirala je Komisiju za unutrašnji stručni nadzor, koja će detaljno ispitati hronološki sled događaja i utvrditi sve činjenice, nakon čega će, naravno, o svemu tome porodica biti obaveštena - saopštili su.



Ova tragična priča izazvala je veliku pažnju javnosti i postavlja pitanja o procedurama i odgovornosti u medicinskim ustanovama, a porodica Marije Perić traži pravdu i odgovore o smrti njihove bebe.

(Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading