ZAHVALJUJUĆI EU OBEZBEĐEN GRANT OD OD 30 MILIONA EVRA ZA VETROPARK "KOSTOLAC" Ministarka Đedović: Od iduće godine proizvodiće zelenu energiju

Autor: D.B.

Vesti

29.01.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka Đedović Handanović istakla je da će vetropark „Kostolac“ biti prva vetroelektrana EPS-a, sa 20 vetroturbina čija će proizvodnja biti dovoljna da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava.

ZAHVALJUJUĆI EU OBEZBEĐEN GRANT OD OD 30 MILIONA EVRA ZA VETROPARK "KOSTOLAC" Ministarka Đedović: Od iduće godine proizvodiće zelenu energiju

Foto: Tanjug

Printscreen

Danas je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, potpisala sporazum kojim je zaokruženo finansiranje projekta izgradnje vetroparka „Kostolac” kapaciteta 66 MW. Sporazum je postignut između nemačke KfW banke, Evropske unije i EPS-a, a projekat vredan 144 miliona evra će biti podržan bespovratnim sredstvima od 30 miliona evra. Vetropark će se nalaziti na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrana i kopova Kostolac.

Projekat vetroparka „Kostolac“ - korak ka zelenoj energiji

Ministarka Đedović Handanović istakla je da će vetropark „Kostolac“ biti prva vetroelektrana EPS-a, sa 20 vetroturbina čija će proizvodnja biti dovoljna da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava. Ovaj projekat predstavlja važan korak u ulaganju u obnovljive izvore energije, a postavljanje vetroturbina na lokaciji iscrpljenih kopova termoelektrana i kopova Kostolac doprinosi i revitalizaciji ovih površina.

Ulazak u eru obnovljivih izvora energije

Ministarka je takođe najavila da će za nekoliko meseci biti završena izgradnja TE Kostolac B3, a istakla je i važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kao što su energija vetra i solarna energija, u koje EPS nije dovoljno ulagao u prethodnim godinama.

Partnerstvo sa Nemačkom i EU u energetskoj tranziciji

Đedović Handanović istakla je ključnu ulogu Evropske unije i SR Nemačke kao partnera Srbije u procesu energetske tranzicije. Sa Nemačkom, Srbija uspešno sarađuje u sektoru daljinskog grejanja, uvođenju obnovljivih izvora energije i razvoju prenosne mreže. Uz finansijsku podršku EU, Srbija realizuje neke od najvažnijih projekata u energetskom sektoru, a ambasadorka SR Nemačke u Beogradu, Anke Konrad, istakla je intenzivna ulaganja Nemačke u energetsku rehabilitaciju objekata u javnom sektoru i dekarbonizaciju toplana.

Značaj vetroparka Kostolac za Srbiju i EU

Ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, naglasio je da projekat vetroparka Kostolac predstavlja zajednički poduhvat ka udaljavanju od uglja i simbolizuje posvećenost smanjenju oslanjanja na fosilna goriva i prihvatanju obnovljivih izvora energije. Takođe, projekat će imati uticaj na nova zapošljavanja u Kostolcu i okolini, dok će godišnja proizvodnja vetroparka od 187 gigavat-časova zameniti oko 95.000 tona uglja potrebna za istu količinu električne energije.

Podrška energetskoj tranziciji kroz EU investicije

Ambasadorka SR Nemačke, Anke Konrad, istakla je da Nemačka kroz regionalno klimatsko partnerstvo podržava razvoj zelene energije u Srbiji, kao i energetsko povezivanje u Evropi. Pored infrastrukturnih projekata, Nemačka ulaže u dekarbonizaciju toplana i obezbeđuje zajam EPS-u i kreditne linije za ekološka preduzeća i zelene investicije.

Potpisivanje sporazuma za izgradnju vetroparka „Kostolac“ predstavlja značajan korak ka energetskoj tranziciji Srbije, uz podršku Nemačke i Evropske unije. Ovaj projekat će ne samo doprineti snabdevanju zelenom energijom, već će imati i pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine, smanjenje korišćenja fosilnih goriva i nova zapošljavanja u regionu Kostolca.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading