OSMOGODIŠNJI SRBIN UŠAO U ISTORIJU: Lenonid postao najmlađi igrač koji je pobedio velemejstora (FOTO)

Autor:

Vesti

22.01.2024

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatan uspeh ovog osmogodišnjaka pre njega retki su ostvarili.

OSMOGODIŠNJI SRBIN UŠAO U ISTORIJU: Lenonid postao najmlađi igrač koji je pobedio velemejstora (FOTO)

Foto: pixabay.com

Na nedavno završenom Novogodišnjem rejting turniru ŠSB najzapaženiji uspeh postigao je Ivanović Leonid pobedom u partiji protiv velemajstora Popčev Milka iz Bugarske.

 

 

Osmogodišnji Leonid pobedom nad znatno starijim i iskusnijim protivnikom ulazi u istoriju kao najmlađi šahista koji je u standardnom šahu uspeo da uzme poen igraču sa najvišom titulom.

Neverovatan uspeh ovog osmogodišnjaka pre njega retki su ostvarili.

 

 

Srbin Leonid Ivanović, rođen 2015, svoje mesto u istorijskim knjigama zaslužio je tako što je postao prvi igrač ispod devet godina koji je pobedio velemajstora u klasičnom šahu.

Prethodni rekord držao je Avonder Liang (20). Danas američki velemajstor je svojevremeno sa 9 godina, 3 meseca i 20 dana pobedio je Larija Kaufmana.

- Leonid je šah učio od starijeg brata i na kraju se pridružio šahovskom klubu u osnovnoj školi. U poslednje vreme je značajno napredovao. Pobedio je tri FIDE majstora i jednog velemajstora, remizirao sa jednim FIDE majstorom i jednim ianternacionalnim majstorom. Iako je pretrpeo i neke poraze, oseća se samouvereno igrajući protiv igrača sa najvišim šahovskim titulama. Raduje se teškim mečevima protiv protivnika sa visokim rejtingom, motivisan je nedavnim dobrim rezultatima - izjavila je Leonidova majka Lidija za chess.com, navodeći da on sada radi sa ličnim trenerom dva puta nedeljno.

Ivanović je prošlog septembra na EP za dečake do osam godina bio četvrtopalsdirani. Sa FIDE rejtingom od 1865 je trenutno na četvrtom mestu u svetu za igrače rođene 2015. godine ili kasnije, ispred Britanke indijskog porekla Bodhane Sivanandane i Rusa Romana Šogdžieva, dva vunderkinda koja su nedavno privukla medijsku pažnju zbog senzacionalnih dostignuća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading