POLOVINA MLADIH U SRBIJI ANKSIOZNA, A POLOVINA DOŽIVELA NASILJE! Statistika poražavajuća!

Autor:

Vesti

19.01.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polovina često oseća anksioznost, sedamdeset odsto bori se sa stresom, potvrđuju istraživanja.

POLOVINA MLADIH U SRBIJI ANKSIOZNA, A POLOVINA DOŽIVELA NASILJE! Statistika poražavajuća!

Foto: Shutterstock

Depresivna devojka

Rezultati godišnjeg izveštaja o situaciji i potrebama mladih u Srbiji pokazuju da polovina mladih oseća anksioznost, dok svaki drugi mladić ili devojka doživi nasilje.

Dodatno, primećuje se porast onih koji opravdavaju nasilje. Kada završe studije, mladi u Srbiji u proseku čekaju dve godine da pronađu posao, što je samo jedan od izazova s kojima se suočavaju, prema izveštaju koji prenosi RTS.

- Vidimo da je stopa nezaposlenosti mladih, iako je bolja u odnosu na ranije godine, i dalje izuzetno visoka. Više od 50 odsto mladih ne zarađuje uopšte, veći deo njih je u obrazovnom sistemu, ali jako mali broj, od onih mladih koji zarađuje, ima veća primanja u odnosu na prosečnu potrošačku korpu -  kaže Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih.

Polovina često oseća anksioznost, sedamdeset odsto bori se sa stresom, potvrđuju istraživanja.

- Položaj studenata je ugrožen sada zbog rastuće cene iznajmljivanja stanova i zbog malog broja studentskih domova koji su njima dostupni što stvara veliki pritisak i na porodice, ali i na studente koji često moraju da rade kako bi mogli sebe da podrže dok studiraju - dodaje Pejićeva.

Više od trećine je pretrpelo fizičko i digitalno nasilje, skoro tri četvrtine verbalno, a seksualno svaki peti mladi čovek. Zabrinjava i to što više od 40 odsto njih nasilje opravdava. Dvostruko više nego 2022. godine.

- Meni je žao što i dalje svaka škola bez obzira na veličinu nema bar jednog psihologa i jednog pedagoga koji bi dodatno bili ojačani da mogu da se bave mladima da mogu da im pomognu. Drugi sistem je zdravstveni. U neko ranije vreme, postojala su razvojna savetovališta pri domovima zdravlja koja su bila u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja i koja su jedno vreme jako dobro radila, neki tragovi postoje sada. Moj poziv i apel je zdravstvenom sistemu da aktivira taj mehanizam - ističe Biljana Lajović, psiholog.

Istraživanje sprovedeno od proleća do leta pokazuje i da bi polovina mladih i dalje da se iseli iz zemlje.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading