ZAŠTO SVE VIŠE DECE IMA VIŠAK KILOGRAMA?! Gojaznost je najčešće hronično oboljenje kod mališana u Srbiji: Evo šta su uzroci ove bolesti!

Autor: D.B.

Vesti

16.01.2024

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima stručnjaka, prekomerna upotreba telefona i kompjutera, takođe može biti uzrok mnogih bolesti.

ZAŠTO SVE VIŠE DECE IMA VIŠAK KILOGRAMA?! Gojaznost je najčešće hronično oboljenje kod mališana u Srbiji: Evo šta su uzroci ove bolesti!

Foto: shutterstock

Gojaznost

Kod dece u Srbiji je najčešće hronično oboljenje ni manje ni više nego gojaznost. Stučnjaci otkrivaju šta su najčešći uzroci prekomerne telesne težine kod dece.

Doktorka Snežana Lešović, iz specijalne bolnice Čigota kod Zlatibora, otkrila je najčešće uzroke zbog kojih školarci već pate od gojaznosti.

Veliki problem je napravila korona i deca tada uglavnom nisu imala nekakvu fizičku aktivnost. To nas i brine - činjenica da je fizička aktivnost potisnuta, i da pored hiperkalorijske ishrane i nepravilnog sna i životnog stila, predstavlja glavni uzrok za nastanak gojaznosti - rekla je lekarka Snežana Lešović. 

Prema njenim rečima, prekomerna upotreba telefona i kompjutera, takođe može biti uzrok mnogih bolesti.

Deci je zbog prekomernog korišćenja telefona pre svega narušen kvalitet sna, zbog čega imaju rizik i za nastanak brojnih drugih oboljenja", istakla je, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi - napominje Lešović.

Prevalenca gojaznosti brzo raste u svim regionima sveta. Ovo je od velikog značaja za javno zdravlje jer morbiditet povezan sa gojaznošću i njenim komplikacijama smanjuje očekivani životni vek i nameće neodrživa ekonomska opterećenja kako društvu tako i zdravstvenim službama. Smanjena fizička aktivnost i nezdrave navike u ishrani dovele su do povećanja gojaznosti među mladim ljudima u mnogim zemljama koja predstavljaju značajan rizik po zdravlje. Gojaznost značajno povećava rizik od razvoja nezaraznih bolesti. Dijabetes tip 2 se sve više dijagnostikuje kod gojazne dece i adolescenata a prekomerna težina u detinjstvu je povezana sa lošim kardiovaskularnim ishodima i povećanom smrtnosti kod odraslih. Praćenje promena u prevalenci gojaznosti i njene budućeg uticaja na hronične bolesti i očekivani životni vek je od suštinskog značaja za razumevanje izazova i potencijalnih koristi od intervencija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading