SKANDALOZNA PREVARA U KOJOJ JE ZLOUPOTREBLJEN LIK POZNATOG DOKTORA: Lažirali glas dr Bojića da nude fejk preparat

Autor:

Vesti

10.01.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovan Bojić obavestio je javnost da je, korišćenjem veštačke inteligencije, prikazivanjem njegove slike i generisanjem njegovog glasa, grubo zloupotrebljeni njegovo ime i ličnost u cilju reklamiranja izvesnog preparata za bolju cirkulaciju.

SKANDALOZNA PREVARA U KOJOJ JE ZLOUPOTREBLJEN LIK POZNATOG DOKTORA: Lažirali glas dr Bojića da nude fejk preparat

Foto: ST/Nemanja Pančić

Kako se navodi u saopštenju Instituta Dedinje, na internetu su se pojavili oglas i reklama lažnog sadržaja u kojima, navodno, Bojić preporučuje izvestan preparat za bolju cirkulaciju kao izuzetno efikasan.


- Profesor Bojić kategorično ističe da se radi o reklami obmanjujućeg sadržaja i sajber prevari i u potpunosti se ograđuje od ovakvih obmanjujućih postupanja i načina lečenja neispitanim i preparata sumnjivog porekla - poručuje se u saopštenju


Dodaje se da je, radi zaštite od takvog kriminalnog ponašanja kojima su ugroženi njegov identitet, ime i reputacija, Bojić pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu.


Ističe se da su, tokom lažnog intervjua, glas koji se emituje i govor upadljivo različiti u odnosu na glas i način izlaganja Bojića, pa se pažljivijim slušanjem uočava velika razlika.


- N. N. lica su, kao i mnogo puta do sada, zloupotrebila delo prof. Bojića u nameri da ljude varanjem ubeđuju u delotvornost pomenutih tableta da bi poboljšali zdravlje, a oni na tome profitirali - navodi se u saopštenju.


Takvo neetičko korišćenje imena prof. Bojića u lažnom promovisanju tableta protiv visokog krvnog pritiska, predstavlja ozbiljno kršenje medicinskih standarda i dovodi u pitanje poverenje pacijenata, ugrožavajući profesionalni integritet i struku, navodi se u saopštenju i dodaje da su prava meta takvih oglasa lakoverni ljudi, koji ne sumnjajući da se radi o prevari, naručuju lažni preparat i ugrožavaju svoje zdravlje.


- Već smo preduzeli sve moguće mere da se lica koja su zloupotrebila moje ime, strogo kazne. Nije prvi i jedini put da se koriste svi načini da bi građani Srbije i regiona bili prevareni. Sve njih molim da ne nasedaju na ovakve laži, a svima kojima je zdravstveno stanje ugroženo, Institit za kardiovaskularne bolesti Dedinje nudi znanje i iskustvo, što je potvrdio svim dosadašnjim rezultatima - rekao je Bojić.

 

Profesor Bojić: Radi se o reklami obmanjujućeg sadržaja

Na potezu je Više tužilaštvo u Beogradu

Za prevaru korišćena veštačka inteligencija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Nora

10.01.2024 12:43

Jadan on, nevinasce.