OVO JE JEDINSTVENA KUĆA U SRBIJI! Nišlija sagradio kuću koja se sama greje i ne troši na klimu!

Autor:

Vesti

09.01.2024

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nišlija Dragiša Balanesković, pionir solarnih kuća

OVO JE JEDINSTVENA KUĆA U SRBIJI! Nišlija sagradio kuću koja se sama greje i ne troši na klimu!

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@GlasJuga-oe8wq


Dragiša Balanesković iz Niša ne mora da brine o grejanju svoje kuće ni tokom najnižih spoljnih temperatura. Naime, on je sagradio svoj dom po svim pravilima energetske efikasnosti i koristi solarnu energiju kao izvor toplote. Iako je počeo izgradnju kuće još 1983. godine, kada su solarni sistemi bili retkost u bivšoj Jugoslaviji, Balanesković je istrajao u svom naumu i danas uživa u svim beneficijama koje mu pruža ova inovativna tehnologija.

Put ka energetski efikasnom domu

Kada je krenuo u izgradnju svoje kuće, Balanesković je bio svestan da će morati da gradi malo po malo, ali je pravi efekat osetio kada je završena izgradnja staklenika. Energiju sada crpi direktno od Sunca, što mu omogućava da zimi održava temperaturu od 20 stepeni čak i kada su napolju veoma niske temperature.


Isplativost ulaganja

Iako priznaje da je ulaganje u ovakav tip kuće zahtevalo više sredstava nego za klasičnu gradnju, Balanesković ističe da su uštede ogromne na duže staze. Na primer, prošle zime su potrošili svega 5 kubika drva za dogrevanje kuće od 115 kvadrata, što je značajno manje u odnosu na tradicionalne sisteme grejanja.

Detalji koji čine razliku

Osim solarnog staklenika koji omogućava grejanje prostorija, Balanesković otkriva da su u podrumu napravljeni depoi napunjeni kamenjem, povezani sa otvorima i kanalima, kako bi topao vazduh zimi cirkulisao i grejao prostorije. Ovaj inovativni pristup omogućava i hlađenje tokom letnjih meseci, što dodatno povećava efikasnost sistema.

Profesionalna podrška i priznanja

U procesu izgradnje, Balanesković se konsultovao sa stručnjacima iz firme "Naš stan", kao i sa arhitektom Jovanom Mandićem i profesorom dr Brankom Lalovićem, pionirom solarne energetike. Njihova podrška i stručnost doprinela je ostvarenju njegove vizije energetski efikasne kuće.

Ova priča o Dragiši Balaneskoviću i njegovoj solarnoj kući predstavlja inspirativan primer kako inovativni pristupi mogu značajno uticati na smanjenje potrošnje energije i očuvanje životne sredine.

(GLAS JUGA)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading