POTROŠAČKA PATROLA: Merili smo najpopularnije ćevape, a rezultati su nas ŠOKIRALI! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

02.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda " Potrošačke patrole"je na našem kanalu Republika News!


Kada vam pomenu srpsku kuhinju, na šta prvo pomislite? Pa na roštilj, naravno! A kod roštilja, očekivano, ćevapčići ili pljeskavica. Vratićemo se nešto kasnije na teoriju, idemo odmah na praksu, odnosno analizu koju je Potrošačka patrola uradila, mereći odnos cene i gramaže tri poznate vrste ćevapa iz poznatih beogradskih objekata brze hrane... Banjalučki su se pokazali kao najmanje isplativi. Ima ih, doduše, osam, međutim, toliko su sitni da se vaga zaustavila na svega 150 grama. A cena je 490 dinara. Platićete dosta, ali se najesti nećete, osim ako niste toliki ljubitelj hleba da volite lepinju više od mesa. Sumnjamo, ali ko zna.

 

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, ćevapi

 

SVETSKI ATLAS
Zlatnu sredinu drže sarajevski ćevapi. Ima ih još manje od banjalučkih s obzirom na to da teže samo 125 grama (pet ih ima u porciji), ali im je i cena znatno manja. Naime, 100 dinara su jeftiniji od banjalučkih i cena im je 390 dinara.
Konačno, pobednik ove mini-analize su leskovački ćevapi. Bar što se tiče veličine, kao što rekosmo, jer o ukusima baš i ne vredi raspravljati. Dakle, pet leskovačkih ćevapa, iako im je cena 500 dinara, imaju 200 grama mesa, maltene duplo više od sarajevskih i 50 grama više od banjalučkih, s kojima imaju otprilike istu cenu. Što bi se reklo, svima
sve jasno! Vraćamo se sada na teoriju koja kaže da su ćevapi brza hrana, ali i kafanski specijalitet. Prema Svetskom atlasu ukusa, nalaze se na 13. mestu kao najbolje jelo sveta. Ako su dobri, onda su spolja hrskavi, unutra mekani, odlično se slažu s crnim lukom, uz koji se serviraju i ne samo da daju osećaj sitosti, već omogućavaju čulima da  uživaju u svakom zalogaju.

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, ćevapi

 

U MESARAMA
Nije, nažalost, sve ni tako bajno. Zbog kalorija koje imaju ovakvi zalogaji predstavljaju grešno zadovoljstvo. Možda niste znali, ali 200 grama ćevapa sadrži 640 kalorija. Takođe, desiće se da vam ih u fastfudovima posluže hladne, nedovoljno pečene, bezukusne jer u njih stave soju i ko zna šta još. To je, ipak, već do odabira mesta gde ćete ih jesti. Prodaju ih i u nekim mesarama, gde će vam ih ispeći na licu mesta
i tada je makar svežina garantovana.

 

Bonus video: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jano

04.02.2024 10:42

Ja u Lidlu kupujem 1kg ćevapa za 520din.