AKO SE POVREDITE PETARDOM POSTUPAJTE PO OVOM UPUTSTVU: Pazite kako rukujete pirotehnikom!

Autor:

Vesti

31.12.2023

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pirotehnika nije namenjena deci, i u slučaju da se koristi, potrebno je da budu pod nadzorom roditelja.

AKO SE POVREDITE PETARDOM POSTUPAJTE PO OVOM UPUTSTVU: Pazite kako rukujete pirotehnikom!

Foto: shutterstock

U prazničnom periodu, uprkos apelima policijskih organa da se izbegava korišćenje pirotehničkih sredstava, česte su zloupotrebe, posebno među maloletnim osobama. Doktori beleže slučajeve povreda petardama svake zime, a najteže su povrede kada su deca u pitanju. Rakete i druga pirotehnička sredstva često izazivaju požare, a čak i praznična dekoracija može biti opasna. O

tome kako izbeći povrede, požare i druge probleme povezane s ovim periodom godine, razgovarali su dječji hirurg Rok Kralj i vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković u emisiji Studio 4 na HRT-u.

- Pirotehnika nije namenjena deci, i u slučaju da se koristi, potrebno je da budu pod nadzorom roditelja. Trebalo bi je koristiti samo osobe koje poznaju pravilan način rukovanja. Najčešće povrede su opekotine, ali u većini slučajeva hospitalizacija nije potrebna. Ipak, kod malih dece i nepažljivog rukovanja, povrede mogu dovesti do amputacije prstiju i slično -  rekao je Rok Kralj, dr. med., dječji hirurg iz Klinike za dečje bolesti Zagreb

Šta raditi u slučaju povrede?

Ako dođe do nesreće, pre nego što se osoba preveze u bolnicu, treba pružiti prvu pomoć povređenoj osobi. Kralj ističe da su najčešće pogođeni ruka ili lice. Ako je reč o povredi ruke, treba staviti vlažnu gazu s više zavoja na oštećeno mesto, a zatim pozvati hitnu pomoć.

Međutim, ako dođe do amputacije, amputirani deo treba staviti u gazu, a zatim u dve vreće s vodom i ledom na temperaturi od četiri stepena, ukoliko postoji mogućnost reimplantacije oštećenog udova. Takođe, važno je vreme dolaska, te bi reimplantacija trebala biti izvršena u roku od 12 sati, kaže Kralj.

Šta uzrokuje požare?

"Paljenjem otvorenog plamena unutar prostora, neispravne lampice za jelkui druge dekoracije mogu izazvati požar", upozorio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovednik RH. "Neoprezno odlaganje pepela i petardi u kante takođe može dovesti do požara i opasnih posledica, pa je potrebno odložiti pepeo u metalne kante tek nakon što se potpuno ohladi", poručio je Tucaković. On ističe i da vatrogasni putevi u gradovima moraju biti slobodni kako bi vatrogasci mogli brzo stići i pružiti pomoć u slučaju nesreće.

Tucaković preporučuje gradonačelnicima koji organizuju vatromete u centru grada da jasno označe i ograde mesto na kojem je to dozvoljeno. Mnogi gradovi su već preduzeli te korake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

.

Komentari (0)

Loading