KAZNE ZA NELEGALNU PRODAJU PIROTEHNIKE PAPRENE! Ne igrajte se, ozbiljno ćete biti "udareni po džepu"!

Autor:

Vesti

07.12.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazne za nelegalnu prodaju pirotehničkih sredstava kreću se od 50.000 do 100.000 dinara, izjavio je danas pomoćnik načelnika Uprave za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Rade Milošević, i dodao da je broj ilegalnih prodajnih mesta pirotehnike zadnjih godina smanjen.

KAZNE ZA NELEGALNU PRODAJU PIROTEHNIKE PAPRENE! Ne igrajte se, ozbiljno ćete biti "udareni po džepu"!

Foto: Shutterstock

Petarde, paljenje petardi

- Kao i svake godine, mi početkom decembra meseca kada se očekuje intenzivna kupovina i upotreba pirotehničkih sredstava pred predstojeće praznike, vršimo kontrolu svih mesta gde smo u ranijem periodu, ili na osnovu dojava građana, dobili informacije da može doći do nelegalne trgovine pirotehničkih sredstava rekao je on za Tanjug. 

Milošević je napomenuo da je zadnjih godina procenat nelegalne trgovine pirotehničkim sredstvima smanjen, s obzirom da su kazne i kontrole rigoroznije nego u prethodnom periodu. 

Prema njegovim rečima, najčešće pirotehnička sredstva koja se zaplene su petarde, jer su, kako je objasnio, manjeg gabarita od drugih pirotehničkih sredstava i lakše se sklone, ukoliko dođe do kontrole.

Podsećamo, svake godine pirotehnička sredstva, pre svega različite vrste petardi i vatrometa, uzrok su nastanka povreda kod desetina hiljada ljudi širom sveta, koje često ostavljaju ozbiljne posledice. Muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene, uglavnom usled samopovređivanja neadekvatnim rukovanjem pirotehnikom, dok žene pre svega bivaju slučajno povređene, na javnim mestima i događajima.

Gotovo polovina povređenih ima manje od od 16 godina starosti, a najviše se povređuju dečaci uzrasta 10-14 godina.

Najčešće povrede su opekotine – pre svega lica, prstiju, šaka i ručnih zglobova, preko 50% povreda uzrokovanih pirotehničkim sredstvima, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading