POGLEDAJTE FOTOGRAFIJU TITA KADA JE UHAPŠEN: Bio je u zatvoru 5 godina zbog OVOGA! (FOTO)

Autor:

Vesti

30.12.2023

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tito kao politički zarobljenik

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJU TITA KADA JE UHAPŠEN: Bio je u zatvoru 5 godina zbog OVOGA! (FOTO)

Foto: Profimedia


Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ, poznat je po svom vođstvu jugoslovenskih partizana tokom Drugog svetskog rata.

Međutim, malo ko zna da je Tito uhapšen i zatvoren još 1928. godine, kao potencijalni komunistički terorista.

Nakon pretresa stana u kome su pronađeni pištolji bez dozvole, ručne bombe i municija, Tito je proveo 14 dana u zatvoru pre nego što je pušten, da bi kasnije bio osuđen na 5 godina robije zbog ilegalnih komunističkih aktivnosti.

 


Borba za prava radnika


Pre nego što je postao poznat kao vođa partizana, Tito se borio za prava radnika i bio aktivan član Komunističke partije Jugoslavije.

U februaru 1928. godine, bio je delegat hrvatskog ogranka KPJ na konferenciji gde je osudio frakcije unutar stranke, uključujući i one koji su se zalagali za Veliku Srbiju unutar Jugoslavije. Nakon što je predložio čišćenje frakcionaštva unutar stranke, postao je novi generalni sekretar.



Hapšenja i suđenje


Nakon hapšenja zbog organizovanja nereda na konferenciji Socijaldemokratske partije, Tito je bio zatvoren 14 dana, da bi kasnije bio ponovo uhapšen kao potencijalni komunistički terorista. Nakon tri meseca pritvora, suđen je za ilegalne komunističke aktivnosti i osuđen na 5 godina robije, koju je izdržavao u Lepoglavi i Mariboru.

Ova manje poznata epizoda iz Titovog života pruža uvid u njegovu rano političko delovanje i sukobe sa vlastima pre nego što je postao poznat kao vođa partizana i kasnije predsednik SFRJ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading