POZNATO DA LI ĆE SE BAHATIM VOZAČIMA TRAJNO ODUZIMATI DOZVOLE! Stamatović: Primetan pad broja nastradalih u nesrećama u Srbiji, međutim, CIFRE I DALJE VISOKE!

Autor: D.B.

Vesti

30.12.2023

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema Stamatovićevim rečima, zaključno sa 26.12.2023. godine, na teritoriji Republike Srbije zabeleženo je više od 32.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima je smrtno stradalo 489 lica, dok je više od 17.500 osoba povređeno.

POZNATO DA LI ĆE SE BAHATIM VOZAČIMA TRAJNO ODUZIMATI DOZVOLE! Stamatović: Primetan pad broja nastradalih u nesrećama u Srbiji, međutim, CIFRE I DALJE VISOKE!

Foto: ST/Nebojša Mandić, Shutterstock

Policija i hitna

Iako je ova godina obeležena izazovima u saobraćaju, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, ističe da su postignuti određeni pomaci u poboljšanju bezbednosti, ali da su rezultati i dalje neprihvatljivo visoki. U intervjuu za 24sedam, Stamatović je istakao da je zabeležen pad broja stradalih u saobraćajnim nezgodama u odnosu na prethodnu godinu, ali da su cifre i dalje zabrinjavajuće.


Prema Stamatovićevim rečima, zaključno sa 26.12.2023. godine, na teritoriji Republike Srbije zabeleženo je više od 32.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima je smrtno stradalo 489 lica, dok je više od 17.500 osoba povređeno. Iako su ove brojke i dalje visoke, direktor Agencije ističe da postoji jasna opredeljenost društva ka poboljšanju bezbednosti u saobraćaju.


Jedna od ključnih mera za povećanje bezbednosti u saobraćaju jeste borba protiv prekomerne brzine, koja i dalje predstavlja vodeći uzrok saobraćajnih nesreća u Srbiji. Stamatović ističe da automatska detekcija prekršaja u vezi sa prekoračenjem brzine, kao i ograničenje brzine u centralnim delovima gradova, daju značajne rezultate u smanjenju rizika za učesnike u saobraćaju.

Jedna od novih mera koja je uvedena ove godine jeste privremeno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Stamatović ističe da je ovo još jedan korak ka povećanju bezbednosti, a novi zakon o bezbednosti saobraćaja trebalo bi da doprinese još boljim rezultatima.


Kada je reč o planovima za narednu godinu, Stamatović ističe da će se fokusirati na realizaciju Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja od 2023. do 2030. godine, sa Akcionim planom bezbednosti saobraćaja od 2023. do 2025. godine. Takođe, Agencija planira da nastavi sa subvencionisanom dodelom zaštitnih ramova za traktore, sa ciljem da se obezbedi 11.000 zaštitnih ramova u naredne dve godine.


Iako su rezultati ove godine pokazali određeni napredak u poboljšanju bezbednosti u saobraćaju, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja naglašava da je neophodno nastaviti sa sprovođenjem mera i aktivnosti usmerenih ka zaštiti učesnika u saobraćaju. U skladu sa tim, Agencija će nastaviti da prati efekte i sprovođenje novih zakonskih rešenja, te da predlaže nove mere u skladu sa nacionalnim potrebama i svetskom praksom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading