PRESTALI SMO DA SE NADAMO DA ĆE GA UOPŠTE BITI! Koji po redu je ovo doček Nove godine BEZ SNEGA? Prestali smo i da brojimo, a evo da li postoji ŠANSA da 2024. godinu dočekamo UZ PAHULJE!

Autor: D.B.

Vesti

28.12.2023

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi su se nadali dočeku uz sneg, međutim, kako prognoza kaže, do toga ipak neće doći.

PRESTALI SMO DA SE NADAMO DA ĆE GA UOPŠTE BITI! Koji po redu je ovo doček Nove godine BEZ SNEGA? Prestali smo i da brojimo, a evo da li postoji ŠANSA da 2024. godinu dočekamo UZ PAHULJE!

Foto: ST/N. PANČIĆ

U Srbiji ovih dana vlada izuzetno toplo vreme, gotovo nalik prolećnom, sa temperaturama koje su dosegle čak i do 20°C. U ponedeljak, na istoku zemlje, zabeležena je temperatura od čak 22°C, što je zaista neuobičajeno za ovo doba godine.

Doček Nove godine obično se povezuje sa zimskom idilom, ali interesantna činjenica je da je od 1950. godine, samo nešto više od 20 puta zabeležen snežni pokrivač tokom novogodišnje noći u Srbiji, što znači da je u proseku svakih deset godina bilo tri snežne Nove godine. Poslednji put se to desilo 2015. godine, kada je Beograd bio prekriven snegom, uz minimalnu temperaturu od skoro -12,7°C.

Tokom dočeka Nove godine 2015., Srbija je bila zavejana snegom, a temperature su bile izuzetno niske. U Sjenici se temperatura spustila čak do -26°C, dok je u Leskovcu izmeren -21°C. Zanimljivo je da je "najtoplije" bilo na severu Vojvodine, gde je u Subotici izmereno -9°C.

Od dočeka 2014/2015. godine, u Beogradu više nije bilo snežnog pokrivača tokom Nove godine, što će ovo biti deveti uzastopni put. Ovo predstavlja rekordni niz bez snežnog pokrivača u poslednjih sedam i više decenija.

Prošlogodišnji doček Nove godine bio je izuzetno topao, sa temperaturom od čak 20°C, što je najtopliji doček ikada zabeležen. Mnogi su taj dan proveli napolju, a čak ni planine nisu imale snežni pokrivač, što je veoma neobično za ovo doba godine.

S obzirom na vremensku prognozu, i ove godine se očekuje natprosečno toplo vreme i za Novu godinu, sa temperaturom od 6 do 10°C, a većina planina će biti bez snežnog pokrivača. Ovo je definitivno jedan od retkih trenutaka kada se Nova godina dočekuje u prolećnom ambijentu, umesto u zimskoj idili koju većina očekuje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading