UŽIVAJMO U SJAJU MODERNOG SVETA! POKREĆU GA LITIJUM-JONSKE BATERIJE: Svakodnevica je postala lakša uz dobro napajanje

Autor:

Vesti

26.12.2023

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elektrifikacija transporta je ključna za borbu protiv klimatskih promena, a gedžeti za uštedu dragocenog vremena i novca.

UŽIVAJMO U SJAJU MODERNOG SVETA! POKREĆU GA LITIJUM-JONSKE BATERIJE: Svakodnevica je postala lakša uz dobro napajanje

Foto: Profimedia

Promo

Svet teži da se izbori s klimatskim promenama, a jedan od ključnih načina je smanjenje upotrebe fosilnih goriva elektrifikacijom transporta. Za to su neophodne litijum-jonske baterije, ali one napajaju i gedžete u kojima uživamo, kao i sisteme i aparate neophodne za funkcionisanje savremenog sveta.

STANDARD ŽIVOTA

Motorna vozila su veliki izvor zagađenja vazduha. Svetska zdravstvena organizacija ocenjuje da je drumski saobraćaj odgovoran za oko 30 odsto emisije čestica (PM) u evropskim gradovima. Alternativa trenutnoj situaciji je elektrifikacija transporta da bi se smanjile emisije gasova staklene bašte. Trend porasta broja električnih vozila na svetskim drumovima je nezaustavljiv. U narednih sedam godina očekuje se da barem polovina automobila budu električni.

Potražnja za litijumom raste zbog električnih vozila, ali da li znamo koje su sve to stvari bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevnu rutinu, a koje pokreću litijum-jonske baterije? Ili koji su to gedžeti u kojima uživamo, a napajaju ih upravo litijum-jonske baterije?

Republika

Foto: Profimedia

Kako izgledaju litijum-jonske baterije

Pametni telefoni predstavljaju standard savremenog života. Osim za razgovor, koristimo ih da platimo račune ili gradski prevoz, da se informišemo, pa čak i da upoznamo svet, za šta su nam nekada služile čitave biblioteke. A kakav bi bio pametni telefon bez litijum-jonske baterije, koja obezbeđuju najduže napajanje?

Dešavalo se da moramo da požurimo kući da bismo obavili važan posao na kompjuteru. S laptopovima to ne moramo, a mnogi čak odu na putovanje i zarađuju udobno zavaljeni na plaži. Slično je s tabletima. Za to litijum-jonske baterije obezbeđuju trajnost jer mogu da skladište više energije, lakše su od većine drugih baterija, a kad se odlože, njene ćelije gotovo da ne štete.

Republika

Foto: Profimedia

Napajanje na svim mestima u svetu

PUNJENJE U POKRETU

Ove osobine omogućavaju robustno napajanje digitalnim foto-aparatima, što je važno jer su njihove baterije daleko manje, ali pošto su litijum-jonske, imaju veliki kapacitet i superiorne performanse. To isto važi za pauer benkove, odnosno prenosive punjače za uređaje kad smo u pokretu. Veliki ili mali, pauer benkovi mogu se koristiti za punjenje pametnih telefona, tableta, slušalica, pametnih satova i drugih mobilnih uređaja.

Nema dobre igre bez džojstika, ali i bez litijum-jonske baterije, ali su one neophodne i za električne trotinete, pa i za našu bezbednost. Koriste se za nadzorne sisteme i alarme poput detektora vatre, dima, ugljen-monoksida i upozorenja na druge opasnosti.

Pametan sat pazi na dete

Republika

Foto: Profimedia

Pametni sat

Za pametne satove zaslužne su male litiujim-jonske baterije. One imaju kapacitet od tri volta i mogu da traju čitavu deceniju. Ovi satovi pomažu nam u navigaciji, da nađemo ključeve kola, slušamo muziku ili se povežemo s telefonom. Zato možemo da razmenjujemo poruke i tamo gde je upotreba telefona zabranjena, što je dragoceno za roditelje, na primer, kada pošalju decu u školu.

Pouzdani čuvari zdravlja i u zabiti

Republika

Foto: Profimedia

Litijum-jonske baterije na svim mestima

Litijum-jonske baterije igraju značajnu ulogu i u medicini. Nalaze se u pejsmejkerima i slušnim aparatima. Pokreću i kolica i liftove za stepenice za invalide, a zahvaljujući njima, moguća je mobilna dijagnostika. Naime, to je presudno pri intervenciji Hitne pomoći, kad na licu mesta mora da se utvrdi šta se desilo pacijentu i da se zna kako da mu se pomogne. Takođe, lekar sad može da zađe i u zabiti s uređajem koji se napaja litijum-jonskim baterijama i u stanju je da dijagnostikuje većinu stanja bez glomazne opreme. Primeri prenosive dijagnostike su merači glukoze u krvi, pulsni oksimetri, elektrokardiogrami i brzi testovi na antigen.

Svet se sve više oslanja na solarnu energiju, koja će samo do 2050. u SAD obezbediti 20 odsto potreba. Za skladištenje energije iz obnovljivih izvora idealne su litijum-jonske baterije. I usred pustinje ima dana kada sunce ne sija, ali to ne znači da ćemo ostati u mraku jer se litijum-jonske baterije brzo pune i osiguravaju neprekidno napajanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading