IMA ČAK 108 GODINA! Znate li ko je Milka Bauković - okučanska šeširdžijka? NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI IMALA I VIŠE NEGO BURAN ŽIVOT: Ovo su detalji!

Autor: D.B.

Vesti

26.12.2023

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rođena je davne 1915. godine.

IMA ČAK 108 GODINA! Znate li ko je Milka Bauković - okučanska šeširdžijka? NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI IMALA I VIŠE NEGO BURAN ŽIVOT: Ovo su detalji!

Foto: pixabay.com

Milka Bauković, poznata kao "okučanska šeširdžijka", rođena je 5. februara 1915. godine u mestu Papići, kod Siska, u tadašnjoj Austrougarskoj. 

Sa svojih 108 godina, Milka je ne samo najstarija žena u Srbiji, već i generalno najstarija osoba u našoj zemlji, što je potvrđeno i dokumentima međunarodne organizacije Međunarodna istraživačka grupa, kao i portalom Gerontolodži Viki.

Rođena kao Milka Ercegovac, potiče iz porodice Ercegovac, a njen otac Mile i majka Inđija su joj dali ime koje će decenijama kasnije krasiti naslovne strane. U osvit Drugog svetskog rata, 1940. godine, udala se za Dušana Baukovića, šeširdžiju iz Okučana, od kog će naslediti zanat. Iako je izgubila supruga i sina, Milka je bila posvećena majka i radnica, baveći se šeširdžijskim zanatom sve do penzionisanja, 35 godina kasnije.

Njena porodična priča obiluje tragedijama, gubicima i tugom. Izgubila je supruga i sina, a takođe je preživela i gubitak unuka Dušana, rođenog u Gradišci, koji je tragično nastradao kao pripadnik Vojske Republike Srpske. Ova niz nepojmljivih tragedija nije slomio Milku, već je ona i dalje ostala vitalna i puna života, često ističući važnost pamćenja i proslavljanja života.

Uprkos svojim godinama, Milka i dalje održava vitalnost, redovno koristi svoje biračko pravo i živi sa svojom kćerkom Dušankom. Ona je istakla da nikada nije propustila nijedne izbore, pokazujući posvećenost društvenim pitanjima i aktivno učestvujući u zajednici.

U februaru 2015. godine, Milka je "upisala se" na listu stogodišnjaka, a prošlog leta, postaje najstarija Beograđanka i zvanično najstarija osoba u Srbiji, nakon smrti stogodišnjakinje Tamare Krutikov. Njena izuzetna životna priča i energija inspirišu mnoge i ostavljaju dubok utisak na sve koji je upoznaju.

Milka Bauković je primer istrajnosti i snage duha, simbolizujući borbu kroz život, pamćenje voljenih, i proslavljanje života bez obzira na teškoće koje život nosi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading