VLADIKA ANDREJ PROTERAN IZ AUSTRIJE: Sveštenici u Beču preuzimaju kontrolu nad eparhijom!

Autor: Kurir

Vesti

25.12.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob u Eparhiji Austrijsko-švajcarskoj, proterivanje episkopa Andreja

VLADIKA ANDREJ PROTERAN IZ AUSTRIJE: Sveštenici u Beču preuzimaju kontrolu nad eparhijom!

Foto: Tanjug, Wikipedia


Sukob u srpskoj eparhiji u Beču između pojedinih sveštenika i episkopa Andreja kulminirao je odlukom Sinoda SPC da protera vladiku s prostora Austrije.

Ova odluka rezultirala je postavljanjem episkopa bačkog Irineja za administratora eparhije, koji će predvoditi crkveni sud i odlučivati o sudbini sveštenika koji su prešli pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije.

- Nekoliko sveštenika se pobunilo zbog načina upravljanja eparhijom na teritoriji grada Beča, zbog premeštanja sveštenika iz parohije u parohiju, uticaja na finansije u vezi s poslovanjem crkvenih opština, načina služenja i bogosluženja. Vladika Andrej je od sveštenika tražio da služe i večernje i jutarnje službe, što su neki odbijali jer su pored toga radili još dva-tri posla, neki su čak i taksirali jer su bili u lošoj finansijskoj situaciji - navodi izvor Kurira.


Pobuna sveštenika i premeštanje parohija



Nekoliko sveštenika se pobunilo zbog načina upravljanja eparhijom u Beču, naročito zbog premeštanja sveštenika iz parohije u parohiju, uticaja na finansije crkvenih opština, kao i načina služenja i bogosluženja.

Vladika Andrej je od sveštenika zahtevao da obavljaju večernje i jutarnje službe, što je izazvalo nezadovoljstvo zbog dodatnih poslova koje su obavljali, pa čak i finansijskih problema. Ova situacija dovela je do otvorenog sukoba između episkopa i sveštenstva.


Preuzimanje upravljanja nad područjem Austrije



Sinod SPC doneo je odluku da preuzme upravljanje nad područjem Austrije i imenovao episkopa Irineja bačkog za administratora, s namerom da prevaziđe teško stanje u eparhiji. Episkop Andrej je zamoljen da ne boravi u Beču i Austriji, već da svoju dužnost obavlja u granicama Švajcarske i Italije.



Nekanonska pobuna i moguće suspenzije sveštenika



Neki sveštenici su prešli pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije, što je dovelo do nekanonske pobune protiv episkopa Andreja. Postoji mogućnost da će neki od njih biti stavljeni pred crkveni sud i čak lišeni svešteničkog čina, na zahtev administratora Irineja bačkog. Ova situacija izazvala je nesporazume unutar eparhije i moguće suspenzije sveštenika.


Sukob u Eparhiji Austrijsko-švajcarskoj izazvao je velike turbulencije unutar crkvene zajednice, a odluka Sinoda SPC o proterivanju episkopa Andreja i imenovanju episkopa Irineja za administratora predstavlja pokušaj da se prevaziđu postojeći problemi. Situacija ostaje složena, a očekuje se da će naredni meseci doneti konkretne informacije o daljem razvoju događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading