DA LI STE ZNALI ZA OVAJ FENOMEN?! NA OVOM MESTU MUNJE SU PRISUTNE 300 DANA - Dolazi do 280 udara groma na sat, 28 u minutu, a sve traje skoro 10 sati!

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oluje iznad jezera Marakaibo godišnje izazovu oko 233 udara groma po kvadratnom kilometru, pri čemu najveći udar gromova može da se javi čak do 280 udara groma na sat, u trajanju do 9 sati.

DA LI STE ZNALI ZA OVAJ FENOMEN?! NA OVOM MESTU MUNJE SU PRISUTNE 300 DANA - Dolazi do 280 udara groma na sat, 28 u minutu, a sve traje skoro 10 sati!

Foto: shutterstock

Superoluja

Grmljavina je meteorološka pojava koja se javlja širom sveta, a karakteriše je zvuk koji nastaje kao posledica delovanja munje.

Ova pojava se javlja u kumulonimbusnim oblacima, koji zauzimaju male površine, ali se prostiru visoko, neretko probijajući vrh troposfere. U većini tropskih i suptropskih predela, grmljavinske oluje su česte, a posebno se ističe jedno mesto na planeti gde se javljaju čak tokom 300 dana u godini - jezero Marakaibo na severozapadu Venecuele.

Jezero Marakaibo, najveće jezero u Južnoj Americi, zauzima posebno mesto kada je reč o grmljavinskim olujama. Na severozapadu Venecuele, ovo jezero i morski zaliv prima vodu iz mnoštva reka, a karakteriše ga poluslana voda i srednja godišnja temperatura od 28 °C. Zahvaljujući orografiji i planinskim vencima, na južnom obodu jezera padavine su znatno obilnije nego na severnom. Planinski vetar sa Anda noću dolazi u kontakt sa toplim i vlažnim vazduhom na površini jezera, formirajući grmljavinske oluje koje se javljaju čak tokom 300 dana godišnje, čineći ovo područje mestom sa najčešćim munjama na zemlji.


Oluje iznad jezera Marakaibo godišnje izazovu oko 233 udara groma po kvadratnom kilometru, pri čemu najveći udar gromova može da se javi čak do 280 udara groma na sat, u trajanju do 9 sati. Munje koje se javljaju iznad ovog područja izuzetno su jake, varirajući između 100 i 400 hiljada ampera, što je znatno iznad norme. Osim toga, ove oluje su veoma svetle i vidljive sa daljine od čak 250 kilometara, a predstavljaju i najveći prirodni izvor ozona na planeti.


Ovo jedinstveno meteorološko čudo, poznato lokalno stanovništvo kao "vatrena reka" i znak bogova, privlači ogroman broj turista, istraživača i naučnika svake godine. Jedna od misterija je i činjenica da ove oluje ponekad iznenada prestanu na duže periode, poput perioda 2010. godine kada je svakodnevno sevanje i grmljavina potpuno prestalo na 6 nedelja, što je najduža pauza zabeležena u proteklih 104 godine.

Grmljavina iznad jezera Marakaibo predstavlja jedinstven fenomen na planeti Zemlji, čije impresivne karakteristike i česte oluje čine ovo područje nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje prirodnih fenomena.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading