UOČI PRAZNIKA POJAČANA KONTROLA! Kome carinici pronađu pečenje u gepeku - NADRLJAO JE! Evo i zašto!

Autor:

Vesti

22.12.2023

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi zaštite i bezbednosti od afričke kuge, u narednim nedeljama biće pojačana kontrola putničkog saobraćaja.

UOČI PRAZNIKA POJAČANA KONTROLA! Kome carinici pronađu pečenje u gepeku - NADRLJAO JE! Evo i zašto!

Foto: pixabay.com

Da bi se sprečilo unošenje afričke kuge svinja u Austriju, u nekoliko narednih nedelja sprovodiće se pojačana kontrola u putničkom saobraćaju.

Ono što je cilj jeste da se putnicima razvije svest o tome da je unošenje mesa iz zemalja van EU zabranjeno i da podleže carinskoj kontroli.

Imajući u vidu nadolazeće praznike i s tim u vezi pojačan putnički saobraćaj iz zemalja u kojima je ova pojava zabeležena, izričito se upozorava na potencijalnu opasnost od unošenja virusa u Austriju kroz sam transport svinjskog mesa, odnosno od prerađenog svinjskog mesa, navodi se u saopštenju ambasade Austrije u Srbiji.

Izuzev divljih svinja, čovek je glavni prenosilac ove virusne infekcije, koja najčešće ima smrtni ishod po domaće i divlje svinje, dok za čoveka ovaj virus ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje, a ni život.

Zabranjeno je unošenje bilo kakvih navedenih proizvoda iz zemalja van EU, među kojima su i termički neobrađena šunka, kobasice, mesni namazi i slično.

Unos iz zemalja koje su članice Evropske unije dozvoljen je u količini koja se meri po ličnoj upotrebi u domaćinstvu, ukoliko je proizvođač predmetnu prerađevinu u zemlji proizvodnje podvrgao veterinarskoj kontroli u skladu sa svim propisima, što se očekuje od proizvoda dostupnih u redovnoj prodaji, poput robe iz supermarketa.

Meso ili mesne prerađevine iz domaće proizvodnje, koji nisu podvrgnuti kontroli od nadležnih službi, predstavljaju veliki rizik, navodi ambasada Austrije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading