NIJE NI ZNALA ŠTA IMA U KUĆI! Na zidu držala 'beznačajnu ikonu' a onda je zahvaljujući njoj postala MILIONERKA! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.12.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Remek delo koje se pripisuje italijanskom slikaru iz 13. veka Čimabueu pronađeno je u kuhinji jedne Francuskinje i prema procenama, vredi preko šest miliona evra!

NIJE NI ZNALA ŠTA IMA U KUĆI! Na zidu držala 'beznačajnu ikonu' a onda je zahvaljujući njoj postala MILIONERKA! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Nazvana "Hristu se rugaju", mala drvena slika prikazuje Isusa okruženog gomilom ljudi. Eksperti su te 2019. godine mislili da je to deo većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine, prenosi AP. Iste godine, slika je završila na aukciji.

"To je ogromno otkriće za istoriju umetnosti", rekao je tom prilikom stručnjak iz galerije Tirkin u Parizu Stefan Pinta o slici dimenzija 24 sa 20 centimetara.

Slika je do 2019. godine bila okačena na zidu između kuhinje i trpezarije kuće.

"Vlasnica je mislila da je u pitanju beznačajna ikona dok jedan aukcionar nije primetio sliku dok je bio u njenoj kući i predložio da je pregledaju stručnjaci", objasnio je Pinta. On je dodao da su eksperti "sa sigurnošću" utvrdili da slika ima obeležja Čimabueovog rada.

Foto: Tanjug/AP

 

 


Uočili su jasne sličnosti sa dva panela njegovog diptiha, od kojih je jedan izložen u galeriji Frik u Njujorku, a drugi u nacionalnoj galeriji u Londonu.


Sličnost u izrazima lica i zgradama koje je umetnik naslikao i tehnika kojom je naglasio svetlo i udaljenost posebno ukazuju na to da je u pitanju Čimabueovo delo.

"Ono što se kreće na ovoj slici su pokreti Hrista", rekao je Pinta tom prilikom.

 

Priča o ovoj slici aktuelizovala se nakon što je takođe u Francuskoj jedna porodica prodala umetnine koje vrede 4, 2 miliona za 150 evra.

Čimabue koji je bio učitelj italijanskog majstora Djota, smatra se začetnikom italijanske renesanse.

Napustio je vizantijski stil popularan u srednjem veku i uneo elemente pokreta i perspektive koji su postali karakteristični za zapadno slikarstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading