BLIŽI SE PERIOD PETARDI, VATROMETA I PUCANJA - Evo nekoliko načina kako da svoje kućne ljubimce osigurate na vreme - POSEBNO OBRATITE PAŽNJU NA OVU STVAR!

Autor:

Vesti

21.12.2023

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci širom Srbije savetuju da u Novogodišnjoj noći, kao ni tokom ostalih praznika, ne koristimo pirotehnička sredstva, kako bismo sačuvali živote naših kućnih ljubimaca.

BLIŽI SE PERIOD PETARDI, VATROMETA I PUCANJA - Evo nekoliko načina kako da svoje kućne ljubimce osigurate na  vreme - POSEBNO OBRATITE PAŽNJU NA OVU STVAR!

Foto: pixabay.com

Udruženja za zaštitu životinja širom Srbije apeluju da se tokom proslave novogodišnjih praznika ne koriste petarde i vatrometi, jer izazivaju paniku, strah, stres kod dece, posebno kod dece sa autizmom, kod starih, osoba koje imaju slabo srce, ali i kod svih vrsta životinja.

- Na hiljade malenih vrabaca, golubova, ostalih vrsta ptica, drugih vrsta životinja uginu od srčanog udara, to nije slavlje - upozoravaju u Udruženju ORPAK u Kruševcu. 

Foto: ST/Vlada LUKIĆ

 

 

Tokom novogodišnje noći mnogi kućni ljubimci pobegnu, neki se nikada ne pronađu, a mnogi i izgube život. Petarde i vatrometi drugačije utiču na naše krznene prijatelje.

Prošle godine smo imali ne znamo ni mi koliko poziva zbog nestanka pasa i mačaka, mnogi nisu pronađeni, mnogi nisu bili čipovani, i velika većina je pronađena mrtva!

Kako je gotovo izvesno da će 31. decembra ponovo doći do prekomerne buke, u Udruženju savetuju da vlasnici pasa i mačaka preduzmu šest sledećih koraka:

- Čipujte ljubimce

- Stavite ogrlice sa medaljonima na kojima piše ime i broj telefona

- Obezbedite sigurno mesto u kući, šupi, garaži, pre nego što krene novogodišnje slavlje

- Nikada ne vezujte psa lancem i ne ostavljajte pse i mačke vani

- Pojačajte televizor ili muziku kako biste zamaskirali zvukove petardi i vatrometa

- Ako je potrebno, konsultujte vaterinara kako bi ljubimcu dao neki sedativ

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Cacak

22.12.2023 12:19

Posto mi je kupatilo bez prozora uvedem psa u kupatilo i on uopstr nr reaguje na petarde, probajte.