Potrošačka patrola: KRŠ LAMPION MOŽE DA VAS OTRUJE, PA ČAK I ZAPALI STAN! Pri prazničnom ukrašavanju stana VODITE RAČUNA i o bezbednosti (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

19.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "POTROŠAČKA PATROLA" je na našem Jutjub kanalu Republika News!

Malo je poznato i da postoji sidrom novogodišnje jelke, odnosno alergijskih reakcija koje ona izaziva.

Nema Nove godine bez ukrasa i lampiona! U želji da im dom izgleda što bolje i svečanije, mnogi ne razmišljaju o bezbednosti, već vode računa samo o estetici.

Da li ste znali da veštačke jelke i novogodišnji ukrasi mogu da sadrže hemikalije štetne po zdravlje i životnu sredinu? Potrošačka patrola u ovom tekstu i istoimenoj emisiji koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news bavi se ovom temom.

Počećemo sa sindromom novogodišnje jelke. To je stanje pojačanih alergijskih reakcija u vidu osipa, kašlja, curenja nosa i svraba očiju. Najčešći alergeni su grinje i buđ, koji se preko jelki i ukrasa unose u kuću. Većina nas godinama koristi istu jelku i ukrase koje čuvamo u kutijama. Upravo u njima se razvijaju alergeni, tako da obavezno pre kićenja treba obrisati prašinu vlažnom krpom ili usisati jelku odgovarajućim nastavkom da je ne biste oštetili.

Novogodišnji ukrasi obično nisu direktno opasni po zdravlje, ali predstavljaju potencijalni rizik ako sadrže teške metale, ftalate, hemijske aditive i zapaljive materijale.
Ukoliko su ukrasi napravljeni od lako zapaljivih materijala, postoji rizik od požara, dok lepkovi, boje i drugi aditivi koji se koriste u proizvodnji ukrasa mogu da izazovu alergijske reakcije.

Posebno obratite pažnju na jeftine plastične ukrase koji mogu da sadrže ftalate, koji poboljšavaju elastičnost proizvoda. Nedavna evropska studija otkrila je da ove hemikalije ometaju rad endokrinog sistema i štetno utiču na plodnost.

Zbog svega navedenog obavezno čitajte deklaracije i birajte kvalitetne ukrase, iza kojih stoje pouzdani proizvođači.

Uglavnom, oprez je ključan kada ukrašavate kuću za praznike. Evo još nekoliko saveta kako da to učinite sigurno:

- Pre svega, postarajte se da su jelka i ukrasi dobro postavljeni i stabilni da ne bi došlo do pada i eventualnih povreda.

- Kad je reč o električnoj bezbednosti, proverite produžene kablove pre nego što ih upotrebite i izbegavajte pretrpane utičnice.

- Dekorativne lampice na jelci nisu opasne ako se pravilno koriste i održavaju. Proverite da li su ispravne pre nego što ih postavite i ne ostavljajte ih upaljene kad niste kod kuće jer, primera radi, Vatrogasna služba Beograda upozorava da su upravo one najčešći uzroci požara tokom novogodišnjih praznika.

- Ako koristite sveće, postavite ih daleko od zapaljivih materijala i nikada ih ne ostavljajte upaljene bez nadzora.

- Roditelji posebno treba da obrate pažnju na staklene ukrase, ukrase s oštrim ivicama i novogodišnje igračke s baterijama jer predstavljaju potencijalnu opasnost za malu decu i kućne ljubimce.

U svakom slučaju, uživajte u novogodišnjoj čaroliji, a nakon praznika novogodišnju dekoraciju pažljivo spakujte i čuvajte na bezbednom mestu. 

Jelke sa busenom mnogo skuplje

Kada je reč o kupovini jelke, mnogo je isplativije kupiti plastičnu. Ne samo što ćete dati manje novca, već je možete i koristiti u narednim godinama. Kad je reč o jelkama s busenom, tu je stvar već drugačija.

Uglavnom, zavisno od veličine, cene plastičnih jelki idu od 300 dinara pa naviše, dok su one sa busenom od 1.500 dinara, pa naviše. Njihova cena ide i do neverovatnih 10.000 dinara za velike jelke.

Kod Kineza najjeftinije, ali definitivno i najgore

Što se tiče cena novogodišnjih ukrasa, one se drastično razlikuju u zavisnosti od toga ko ih proizvodi i gde ih kupujete. Pogađate, ubedljivo su najjeftiniji kod Kineza, međutim, kvalitet im je i više nego upitan. Svakako, i ukrasi poznatih brendova često su proizvedeni u Kini, ali prilikom njihove proizvodnje poštuju se viši standardi i oni uglavnom prolaze rigorozne kontrole.

S druge strane, mogu se i kod Kineza naći ukrasi zbog čije kupovine se nećete pokajati, ali, generalno, šansa da pazarite mačku u džaku je neuporedivo veća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading