HAKERSKI NAPAD NA SAJT ELEKTROPRIVREDE SRBIJE: Obavešteni nadležni državni organi!

Autor:

Vesti

19.12.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz bezbednosnih razloga IT sistemi su stavljeni van funkcije.

HAKERSKI NAPAD NA SAJT ELEKTROPRIVREDE SRBIJE: Obavešteni nadležni  državni  organi!

Foto: Profimedia

Hakerski napad na EPS

Na "Elektroprivredu Srbije" izvršen je hakerski napad, kripto tipa, koji ni na koji način nije ugrozio proizvodnju, niti snabdevanje električnom energijom, navodi se u zvaničnom saopštenju društva.

- Nesmetano su se odvijale i sve aktivnosti trgovine električnom energijom uz poštovanje preuzetih obaveza - dodaje se.

Kako se dalje navodi u saopštenju, preduzete su sve zaštitne mere u cilju očuvanja sistema i zaštite bezbednosti podataka.

- Iz bezbednosnih razloga IT sistemi su stavljeni van funkcije sve dok IKT stručnjaci ne budu potpuno sigurni da je virus eliminisan. Apelujemo na strpljenje korisnika portala 'Uvid u račun', pošto je usled preduzetih zaštitnih mera otežan rad portala. O hakerskom napadu su obavešteni nadležni državni organi koji preuzimaju mere iz svoje nadležnosti.

Dodaju da naša elektroprivreda nije izuzetak, jer se hakerski napadi sve češće dešavaju širom Evrope i sveta.

- Nedavno se u sličnoj situaciji našla i Holding Slovenske elektrane, slovenačka elektroprivreda - zaključuju.

U poslednjih nekoliko godina, čini se da su sajber napadi na države, institucije, ali i pojedince u porastu. Kada je u pitanju naša zemlja poznat je slučaj iz marta 2020. godine kada je izvršen hakerski napad na JKP “Informatika” iz Novog Sada, gde su hakeri blokirali informatički sistem grada. U junu ove godine, desio se i napad na IT infrastrukturu Republičkog geodetskog zavoda, usled čega je sistem bio zaključan, te  građani nisu imali pristup aktivnostima poput overavanja kupoprodajnih ugovora ili dobijanja građevinske dozvole. Poslednji u nizu ovakvih napada desio se u susednoj Crnoj Gori u avgustu 2022. godine.

Šta su sajber napadi?

Sajber napad predstavlja vrstu napada koji može da cilja čitave informacione sisteme, infrastrukturu, računarsku mrežu ili pak lični računar. Napadač može biti anonimni pojedinac, hakerska grupa, organizacija, pa i suverena država. Cilj napada je pristup podacima ili funkcijama određenog računarskog sistema sa namerom krađe, izmene ili ucene. Ovakvi napadi imaju višestruke negativne efekte. Pored gubitka ili krađe važnih podataka, organizacije koje su meta napada suočavaju se sa velikim finansijskim gubicima i smanjenim poverenjem korisnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading