KONAČNO SE DECA DRUŽE: Evo kakvi su utisci iz škole u kojoj su zabranjeni telefoni

Autor:

Vesti

19.12.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali i veliki odmori su puni dece i nismo svi na klupama, ne koristimo telefone i ne buljimo u jednu tačku, kao pre što je bilo.

KONAČNO SE DECA DRUŽE: Evo kakvi su utisci iz škole u kojoj su zabranjeni telefoni

Foto: pixabay.com

U Osnovnoj školi "Jovan Popović" u Kikindi od početka školske godine sprovodi se projekat "Škola bez mobilnih telefona". Tako đaci svih uzrasta svoje mobilne uređaje tokom boravka u školi ostavljaju u posebne kutije i ceo dan provode bez njih. Đaci i nastavnici već su se navikli na novi način boravka u školi, a zajednička impresija im je da se sada mnogo više druže i bave sportskim aktivnostima, prenosi RTV.

Iako je hladan decembarski dan, đaci u kikindskoj Osnovnoj školi "Jovan Popović" mali i veliki odmor koriste da borave na otvorenom, uz trčanje i igru. To je nova slika od početka školske godine, jer se u toj obrazovnoj ustanovi mobilni telefoni više ne koriste tokom školskog dana. Najstarijoj generaciji učenika u školi ta promena se dopala:

- U odnosu na prethodnu školsku godinu, izgleda sve dosta svežije nego što je bilo. Čuje se više lopta, igranje i trčanje generalno, mali i veliki odmori su puni dece i nismo svi na klupama, ne koristimo telefone i ne buljimo u jednu tačku, kao pre što je bilo - rekla je učenica osmog razreda Nevena Iličin.

Osnovna škola "Jovan Popović" za sada je jedina u Kikindi u kojoj se mobilni telefoni ne koriste tokom trajanja časova. Uz sve pozitivno što je promena donela, deca su sada delimično spoznala i kako je školski dan izgledao u vreme kada su njihovi roditelji bili đaci.

- Meni nije problem da nemam telefon, pošto ih nisam koristio za vreme časa i ocene mi se nisu promenile. Nekima su se ocene i poboljšale i pogoršale kada se desila promena, pa im je to i teže palo - nadovezao se Aleksandar Pudar.

Školski dan počinje tako što đaci mobilne telefone odlože u kutije nabavljene u tu namenu, koje se odlažu do njihovog polaska kućama. To ne znači da se u toku nastave ne koriste pogodnosti digitalne tehnologije:

- Kada je potrebno na času, uzmemo mobilne telefone, na primer, kada radimo neki kviz, ali se za vreme odmora više druže, igraju odbojku, košarku, pričaju i mnogo je bolje - istakla je nastavnica Svetlana Pavlović.

Ideja za školu bez mobilnih telefona razvila se krajem juna. Na kraju prvog polugodišta, može se reći da su zacrtani ciljevi i ostvareni:

- Žamor u školi je veći, što nam je i bila ideja. Učenici se više druže, okrenuti su jedni ka drugima i naš je utisak da su se brzo i lagano navikli na ovo i ne vidim da im to predstavlja problem što vreme provedeno u školi ne provode na telefonima nego družeći se sa drugarima - rekla je direktorka škole Jelena Krvopić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading