SRETNA SLAVA DOMAĆINI! Uz današnji broj "Srpskog Telegrafa" dobijate ikonu Svetog Nikole - želimo Vam mir i blagostanje na ovaj SVETI DAN! (FOTO)

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

19.12.2023

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se slavi jedna od najvećih slava u Srbiji.

SRETNA SLAVA DOMAĆINI! Uz današnji broj "Srpskog Telegrafa" dobijate ikonu Svetog Nikole - želimo Vam mir i blagostanje na ovaj SVETI DAN! (FOTO)

Foto: shutterstock, rts/printscreen

Današnji dan u Srbiji obeležava se kao jedna od najznačajnijih slava - Sveti Nikola. Kako kaže poznata izreka, "pola Srbije slavi, pola ide na slavu." U skladu s ovom posebnom prilikom, list "Srpski Telegraf" daruje svojim čitaocima ikonu ovog sveca..

Sveti Nikola, rođen u gradu Patari, u oblasti Likije na području Male Azije, bio je jedinac imućnih i uglednih roditelja, Teofana i None.

Kao dar od Boga, roditelji su ga predali na posvetu, a Sveti Nikola je svoj život posvetio duhovnosti. Preminuo je 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), dan koji se sada obeležava kao pomen svetitelju i često se slavi kao jedna od najčešćih srpskih slava.

Foto: Wikipedia

Svetitelja Nikola pravoslavni vernici smatraju borcem za Hristovu veru, koji je pobedio zlo za ceo svet. Njegovo ime "Nikola" prevedeno s grčkog znači "narodni pobeditelj," s obzirom na to da "niki" znači pobeda, a "laos" znači narod.

Nikola je započeo svoj duhovni život pod mentorstvom svog strica, Nikolaja episkopa patarskog, koji je osnovao manastir Novi Sion, u kojem se Nikola zamonašio. Nakon smrti roditelja, Sveti Nikola je svoje imanje podelio siromašnima, ne čuvajući ništa za sebe. Njegova milosrdna dela učinila su ga poznatim sveštenikom u Patari, a on ih je skrivao s pažnjom.

List "Srpski Telegraf" i portal Republika upućuju najlepše želje svima koji danas slave Svetog Nikolu, neka vladaju mir i blagostanje u svim porodičnim domovima. Srećna slava!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading