UMESTO DA IDU U ŠKOLU PODVODE RODITELJE DA IM PLAĆAJU "VOĆKICE" U LOKALNOJ KLADIONICI! Ovo je najmlađi patološki kockar u Srbiji - nećete verovati KOLIKO GODINA IMA!

Autor: S.B.

Vesti

18.12.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem kockanja među mladima u Novom Sadu. .

UMESTO DA IDU U ŠKOLU PODVODE RODITELJE DA IM PLAĆAJU "VOĆKICE" U LOKALNOJ KLADIONICI! Ovo je najmlađi patološki kockar u Srbiji - nećete verovati KOLIKO GODINA IMA!

Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno među đacima u Novom Sadu otkriva zabrinjavajuće podatke o kockarskoj zavisnosti među mladima.

Psihološkinja Jasmina Leković iz Centra "Život nije igra" ističe da deca počinju da se kockaju veoma rano, često pod uticajem roditelja ili društva. Alarmantno je što čak 6% ispitanika pokazuje znake zavisnosti od kockanja, a najmlađi zavisnik ima samo 12 godina.

- Desi se da dobiju neki novac i tad osete tu euforiju dobitka i to ih povuče da nastave dalje da igraju. Oni imaju previše slobodnog vremena, ne znaju kako da ga potroše i prekrate dosadu, a to im je lako i dostupno pošto su brojne kladionice blizu škola - napominje Leković.


Leković naglašava da su kladionice postale popularna mesta za zabavu među mladima, često posetama u grupama. Dostupnost kladionica blizu škola dodatno olakšava pristup maloletnicima, koji često koriste novac namenjen za užinu kao prvi ulog. Euforija dobitka može ih povući da nastave da troše novac, često pokušavajući da nadoknade gubitke.

Svaki treći troši novac od užine u pokušaju da umnoži. Gubitkom tog novca neki od njih krenu da uzimaju novac iz kuće ili pozajmljuju od drugih. Tad već ne mogu da ograniče vreme provedeno u kladionici. Kad primete da ne mogu više da kontrolišu trošenje novca potrebno je da se obrate roditeljima koji će ih odvesti da potraže stručnu pomoć, psihologa ili psihijatra - kaže Leković.

Psihološkinja ističe da oko trećine ispitanika troši novac od užine u pokušaju da ga umnože, a gubitak novca ih tera da pozajmljuju ili uzimaju novac iz kuće. Kada primete da ne mogu više da kontrolišu svoje trošenje, važno je da se obrate roditeljima i potraže stručnu pomoć.

Savetnica u psihoterapiji Slađana Radović upozorava da kockanje jednog člana porodice može imati razorne posledice na celu porodicu, te da je važno potražiti stručnu pomoć što pre. Kockanje među mladima je zabrinjavajući problem koji zahteva ozbiljnu pažnju i rešavanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading