LAŽOVČINE! POJEDINIM PROIZVOĐAČIMA ZAISTA NE TREBA VEROVATI: Neki masno lažu da su im proizvodi posni

Autor:

Vesti

13.12.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvorite četvore oči kad kupujete slatki i slani keks, dvopek, bombone, grickalice...

LAŽOVČINE! POJEDINIM PROIZVOĐAČIMA ZAISTA NE TREBA VEROVATI: Neki masno lažu da su im proizvodi posni

Foto: Tanjug/AP

Do kontaminacije sastojcima životinjskog porekla često, naime, dolazi na proizvodnim trakama, a neki proizvođači čak svesno prikrivaju minimalne količine namirnica koje nisu posne u svojim proizvodima.


Primera radi, zanimljivo je da bombone, naročito gumene, ne bi trebalo da konzumiramo ako postimo jer im je glavni sastojak goveđi želatin. Biljni sirevi su takođe velika zabluda kada je post u pitanju. Iako će vas trgovci ubeđivati da možete da ih konzumirate, to nije tačno jer takav proizvod sadrži enzime mleka. Ista situacija je i s posnim šlagom, pavlakom, kačkavaljem...


Proizvođači koji na ambalaži proizvoda ističu oznaku "posno" često obmanjuju kupce, upozoravaju stručnjaci! Kupci bi trebalo dobro da pogledaju deklaraciju na poleđini proizvoda i uoče da proizvodi mogu da sadrže tragove mleka, jaja ili neke od aditiva u kojima se nalaze životinjski derivati.


U moru posne hrane na rafovima tako se lako mogu uočiti proizvodi različitih proizvođača koji su sve samo ne posni.


Tako, na primer, nekoliko čokoladnih keksova, na čijim pakovanjima piše da su posni, sadrži tragove jaja i mleka.


Nutricionista Jovana Srejić upozorila je, govoreći za medije na ovu temu, da se ni za jednu namirnicu koja se kupuje u prodavnicama, osim svežeg voća i povrća, ne bi mogla zakleti da je posna.


- Mnoge proizvode za koje ne bismo ni pomislili da sadrže mleko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse životinjskog porekla, proizvođači svrstavaju u posne namirnice. Zato je zaista nezahvalno preporučiti nekom koju industrijsku hranu može da konzumira tokom posta - kaže ona.


Jovana Srejić tvrdi da je najveći problem to što se u istoj fabrici pripremaju i mrsni i posni proizvodi, pa se često ne vodi računa da li su kazani ili trake dobro očišćeni i spremni za proizvodnju posne hrane. Takođe, veliki problem predstavljaju i mnogobrojni aditivi.


- Recimo, E-120, E-441, E-469, E-542, kao i oni proizvodi koji u sebi imaju E-900, nisu posni, a nalaze se u dosta namirnica za koje nam tvrde da su posne. Ti aditivi s velikom oznakom E i nekim trocifrenim brojem sadrže mleko, jaja, maslac ili životinjsku mast - dodaje ona.


U potrošačkim organizacijama konstatuju da je prodavanje mrsnih proizvoda na čijim pakovanjima piše da su posni, bez dileme, obmana potrošača.


Da stvar bude gora, osim keksa, testenina, posnih supa i drugih proizvoda, nutricionista Milka Raičević otkrila je da čak i kada kupujemo jabuke, ako su onako neprirodno sjajne, vrlo je moguće da su ih seljaci namazali svinjskom mašću ili nekim uljem.

 

Verovali ili ne, neki čak i jabuke zbog sjaja premazuju svinjskom mašću

 


Životinjski aditivi


Ukoliko u deklaracijama pročitate da proizvod sadrži neke od nabrojanih aditiva koji se kriju iza E-brojeva, znajte da oni nisu posni


- E-120 - crvena boja dobijena iz buba košenil


- E-441 - zgušnjavajuće, emulgujuće sredstvo dobijeno iskuvavanjem životinjske (najčešće svinjske) kože, kostiju, mišića i drugih tkiva


- E-474 - dobijen od svinjske masti, ima ga u bombonama, žvakama, sokovima


- E-542 - emulgator životinjskog porekla


- E-920 - dobija se ekstrakcijom iz životinjske dlake i perja, često se koristi u pekarskim proizvodima za bolju elastičnost testa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading