TRESLO SE U PODRUČJU GDE SU ZABELEŽENI NAJJAČI ZEMLJOTRESI U SRBIJI! Seizmološkinja otkriva zašto se potresi koncentrišu kod Petrovca na Mlavi i hoće li biti JAČIH!

Autor:

Vesti

10.12.2023

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Mladenović, seizmološkinja i profesorka sa Rudarsko-geološkog fakulteta, umirila je javnost nakon nedavnih zemljotresa u Petrovcu na Mlavi, Srbija.

TRESLO SE U PODRUČJU GDE SU ZABELEŽENI NAJJAČI ZEMLJOTRESI U SRBIJI! Seizmološkinja otkriva zašto se potresi koncentrišu kod Petrovca na Mlavi i hoće li biti JAČIH!

Foto: Shutterstock

Istakla je da nema potrebe za panikom jer su dosadašnji zemljotresi na tom području bili blagi i nisu prouzrokovali štetu, prenosi Blic.

U četvrtak, 7. decembra, meštane Petrovca na Mlavi probudio je zemljotres magnitude 4.0 prema Rihterovoj skali, što je bilo sedmo podrhtavanje tla u tom području u nekoliko dana.

Građani su zabrinuti i pitaju se hoće li biti jačih potresa. Mladenović naglašava da, iako postoji zabrinutost među ljudima, nema razloga za strah jer su dosadašnji zemljotresi bili relativno blagi.

Stanovnici su takođe zbunjeni zbog činjenice da se ovi događaji koncentrišu baš u Petrovcu na Mlavi.

Trusna područja

- Petrovac na Mlavi jeste poznato, seizmično područje, čak je u literaturi opisan i taj rased koji prati tok reke Mlade, duž koga su i ovi zemljotresi koji su se desili prethodnih dana. Tu se ne dešavaju jaki zemljotres i oni imaju otprilike manju magnitudu od one koja je bila u zemljotresu u četvrtak od oko 4-4,5 stepeni Rihtera. Dobro je da ti jači zemljotresi nisu tako česti, poslednji put se tamo neki takav zemljotres desio pre nekih 30 godina, i ljudi su verovatno i zaboravili. To je inače dosta poznato seizmično područje u istočnoj Srbiji - kaže Mladenović.

Ona kaže da Petrovac na Mlavi spada u istu onu trusnu zonu kao i Svilajnac. Govoreći o tome da li postoji veza sa zemljotresima u regionu, i ovima u Srbiji, Mladenović kaže da ne postoji direktna veza.

- Ovo su normalne seizmičke aktivnosti. Mi zemljotrese u regionu ne možemo direktno da povezujemo, niti je ovo neko alarmantno stanje. Ovo je potpuno normalna pojava, tako da, ne možemo direktno da kažemo da su vezani svi zemljotresi u regionu - kaže ona.

Dodaje i da se u našoj zemlji ne očekuju jaki zemljotresi.

Najjači zemljotresi u Srbiji

Ovo je spisak svih najjačih zemljotresa otkad se seizmološka aktivnost beleži u Srbiji i prvi na spisku je upravo Svilajnac oko kog podrhtava tle i ovih dana:

Svilajnac, 8. april 1893. - 5,8 stepeni po Rihterovoj skali
Lazarevac, 24. mart 1922. - 5,7 stepeni po Rihterovoj skali
Rudnik, 15. maj 1927. - 5,9 stepeni po Rihterovoj skali
Kopaonik. 18. maj 1980. - 5,8 stepeni po Rihterovoj skali
Maljen, 29.septembar 1998. - 5,7 stepeni po Rihterovoj skali
Peć, 11. februar 1662 - . 5,5 stepeni po Rihterovoj skali
Jagodina, 4. februar 1739.  - 5,5 stepeni po Rihterovoj skali
Vranje, 26. februar 1755.  - 5,1 stepeni po Rihterovoj skali
Golubac-Nova Moldava, 10. oktobar 1879. 5 - stepeni po Rihterovoj skali
Krupanj, 25. jul 1906. - 4,6 stepeni po Rihterovoj skali
Vitina, 10. avgust 1921.  - 5,4 stepeni po Rihterovoj skali

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading