"DECEMBAR JE KRITIČAN"! Novi zemljotresi mogući u OVIM delovima zemlje - evo i koliko će biti jaki!

Autor:

Vesti

07.12.2023

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju su rano jutros pogodila dva zemljotresa.

"DECEMBAR JE KRITIČAN"! Novi zemljotresi mogući u OVIM delovima zemlje - evo i koliko će biti jaki!

Foto: printscreen/Google Earth, Shutterstock

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, prvi zemljotres se desio u 4.45 sati jačine 4,1 stepen po Rihteru, dok je drugi usledio u 5 sati i 3 minuta, bio je jačine 4,0 stepeni po istoj skali. Epicentar ovih potresa bio je u Ćovdinu, a osetili su se čak i u Beogradu.

Potres je u Beogradu osetio i meteorolog Ivan Ristić, koji je i ranije najavljivao zemljotrese u kasnu jesen.

Kada se dese tako zemljotresi, treba sačekati 3 dana da budemo sigurni da se neće dogoditi ponovo. Ovaj noćašnji osetio sam i u Beogradu, iako je epicentar bio kdo Petrovca na Mlavi. Sada treba opet čekati tri dana, da vidimo da li će uslediti još neki. To je sličan sistem kao i sa temperaturom kod čoveka, čovek bude zdrav kada nema tri dana temperaturu - istakao je za naš portal Ivan Ristić.

Republika

Foto: Promo, Printskrin/Youtube/K1TV

Meteorolog Ivan Ristić o zemljotresima u Srbiji

Decembar kritičan

Kasna jesen inače je poznata kao period kada su zemljotresi najučestaliji.

- Decembar je poznat, prema mojim statistikama, kao mesec koji ima više zemljotresa, naročito je kritična ta kasna jesen. Inače, kod nas nije često bilo jačih zemljotresa, prema stogodišnjim statistikama, ali, recimo, u Hrvatskoj jeste. Ipak, to se nikad ne zna - kazao ej naš sagovornik.

- U narednim periodima se mogu očekivati na tom mestu, ali i na drugim mestim. Podsećam i da je Centralna Srbija, deonica gde prolazi auto-put Beograd-Niš, kao i Kopaonik, najtrusnije područje. Zapravo, tamo gde ima nekih brda, planina, tu ima šansi za zemljotres - zaključio je.

Četiri puta više zemljotresa

Ristić je ranije sa kolegama uz regiona izradio studiju o povezanosti klimatskih promena i zemljotresa, te istakao da je na globalnom nivou 4 puta više zemljotresa nego ranije.

Prvi rezultati doveli su do toga da smo saznali da smo 70-ih godina, kada je bilo hladnije, kada su bile jače zime, godišnje smo na planeti imali oko 5.000 jačih zemljotresa preko 4 stepena Rihterove skale. Sada smo došli do preko 20.000 tako jakih potresa, znači četiri puta više – istakao je meteorolog za Republiku i dodao da je dobro to što se kriva smiruje i da se smirivanje tla očekuje do 2030. godine.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading