AKO PROKLIZATE I SUDARITE SE, OBAVEZNO TRAŽITE NADOKNADU! Ako je poledica na putu, imate pravo na odštetu - OVO SU DETALJI!

Autor:

Vesti

07.12.2023

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperature u Srbiji poslednjih dana padaju i ispod nule, a RHMZ danima upozorava da bi padavine mogle da se lede pri tlu. Zbog toga uslovi za vožnju su otežani, a neretko dolazi i do saobraćajnih nezgoda.

AKO PROKLIZATE I SUDARITE SE, OBAVEZNO TRAŽITE NADOKNADU! Ako je poledica na putu, imate pravo na odštetu - OVO SU DETALJI!

Foto: Shutterstock

Sudar

Prošle nedelje u ranim jutarnjim časovima na Mostu na Adi dogodila su se dva lančana sudara u razmaku od samo nekoliko metara. Vozači koji su to jutro prelazili taj deo puta istakli su da je put bio "kao staklo" i da je do nezgoda, najverovatnije, došlo zbog poledice.

Na jednom mestu sudarila su se tri automobila, a samo nekoliko metara dalje autobus i dva putnička vozila. Tom prilikom četiri osobe je povređeno.

Poslednjih nekoliko dana sve su učestaliji udesi ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji, a malo ko zna da vozači zbog uslova na putu mogu da dobiju i naknadu.

Upravljač puta ima zakonsku obavezu da vrši redovno održavanje puta. Pod redovnim održavanjem puta tokom zimskih uslova spadaju i mere za sprečavanje stvaranja poledice ne kolovozu - rekao je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović za Republiku.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Shutterstock

Damir Okanović

- U tom smislu upravljač puta obavezan je da prati nedeljnu, dnevnu i po potrebi tročasovnu vremensku prognozu, kao i da sam vrši merenja temperature kolovoza. U skladu sa dobijenim meteorološkim podacima podacima, upravljač puta organizuje konkretne mere za sprečavanje stvaranja poledice na kolovozu, a naročito na kritičnim mestima kao što su mostovi, putevi u blizini reka i jezera, tuneli, nadvožnjaci i slično - dodao je.

Ako upravljač puta nije ispunio svoju obavezu, a dođe do nezgode, vozač treba da preduzme sledeće korake: 

- Ukoliko vozač vozi propisanom brzinom, a ipak dođe do destabilizacije vozila i saobraćajne nezgode usled poledice na kolovozu, postoji odgovornost upravljača puta i svako ko je pretrpeo štetu ima pravo da zahteva nadoknadu štete od upravljača puta - rekao nam je Okanović.

Kome se obratiti?

Ukoliko se nezgoda dogodila u Beogradu, treba se obratiti JP Putevi Beograd, koji su nadležni za sve puteve, osim auto-puta.

Za auto-puteve i ostale državne puteve nadležno je JP Putevi Srbije.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading