RTS NEĆE DA PUSTI FILM O ŽRTVAMA LOGORA U ZEMUNU: Bujošević brani ustaške dželate!

Vesti

13.03.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RTS gubi tlo pod nogama! Osim što im sa programa odlaze najgledanije emisije poput "Žikine šarenice" i "Kvadrature kruga", sada odbijaju i da emituju film o srpskim žrtvama u logoru na Starom sajmištu koji je režirao čovek zaposlen na javnom servisu.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Dragan Bujošević

NEMORALNO

Naime, dokumentarni film "Koncentracioni logor Zemun", koji prvi put prikazuje Srbe kao žrtve, a ne kao zločince, javni servis je odbio da emituje jer im scenario "nije jasan i nije televizijski prilagođen". U filmu po scenariju dr Veljka Đurića Mišine i u režiji Dragana M. Ćirjanića, inače zaposlenog na RTS, prikazano je svedočenje koje je Srbe konačno predstavilo kao žrtve, a ne navodne upravitelje konc-logora. To je bila teritorija NDH, od koje su Nemci dobili dozvolu da organizuju logor za Jevreje, Rome i Srbe.

- Neshvatljivo, nemoralno i nedopustivo je da RTS zabrani građanima da pogledaju film o istini. Postoje stvari koje prevazilaze crne liste javnog servisa. Ovako javnost nikada neće saznati šta se stvarno događalo na mestu bivšeg međunarodnog sajma i neće se skinuti odgovornost sa Srba za ono što nisu radili. RTS ne želi da se Srbi prikažu kao žrtve, već kao dželati - kaže Dragoslav Bokan, režiser koji je dobro upućen u ovo delo.

VREĐAJU ŽRTVE

On navodi da je reakcija RTS sramota koja nečasno i bestidno vređa žrtve i nastavlja da širi neistine iz titoističko-jugoslovenskog perioda.

- Ovde se povlači i pitanje generala Milana Nedića i njegove veze sa logorom. Film prikazuje da je fraza o takozvanoj Nedićevoj Srbiji antisrpska floskula koja prenebregava genocid izvršen nad našim narodom. Film je trebalo da bude prikazan u tri dela na javnom servisu, po prethodnom usmenom dogovoru između Veljka Đurića i čelnih ljudi televizije. Ipak, nakon određenih primedbi, nevladinih organizacija i srbomrzaca, RTS je odlučio da to ne uradi - naglašava Bokan i dodaje da ovde nije važan Nedić, već iskonstruisana krivica Srba u logoru na teritoriji NDH i pod vlašću Gestapa.

RepublikaFoto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Dragoslav Bokan

Scenarista filma prof. dr Veljko Đurić Mišina, inače direktor Muzeja žrtava genocida, putem Srpskog telegrafa pozvao je rukovodstvo javnog servisa na razgovor.

- Nemam komentar, imam samo poziv. Želim javno ovim putem da zatražim razgovor sa čelnim ljudima RTS, da mi objasne zašto su odbili da puste naš film! - revoltiran je Đurić Mišina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mika

13.03.2018 08:57

Cenzura na delu. RTS trazi da isprave i poprave film!?! Da li toga ima u EU?

Steva

13.03.2018 10:30

Ruku na srce, film obiluje nedostacima, nema muzičku podlogu, ima velike smetnje u tonu naratora, problematično montiranje i rezove na nepredvidivim mestima, čini se, da su primedbe ipak realne i da je ovo tehnički nedovršeno. Što se tiče činjenica, one su jake.