NI LJUTA ZIMA NE MOŽE NIŠTA IVANJIČKOM INATU! Zavejani do kuka, al' udaraju na veselje: Šta će ti ''Smederevac'' pored doboša i pršute? (FOTO)

Autor:

Vesti

30.11.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

misla za humor im ne nedostaje, pa tako duge zimske večeri provode uz priču, šalu i muziku.

NI LJUTA ZIMA NE MOŽE NIŠTA IVANJIČKOM INATU! Zavejani do kuka, al' udaraju na veselje: Šta će ti ''Smederevac'' pored doboša i pršute? (FOTO)

Foto: RINA

Sneg do kuka napadao je u planinskim ivanjičkim selima, ali meštani su kako kažu navikli na oštre zime i surove uslove, pa ih ovaj prvi novembarski beli pokrivač nije iznenadio.

Hrane i ostalih životnih namirnica pripremili su dovoljno, jer se do prodavnice ne može kao u gradu svaki čas. Smisla za humor im ne nedostaje, pa tako duge zimske večeri provode uz priču, šalu i muziku. Slavko Jevđović prepoznatljiv po svom dobošu nije ga stavio po strani ni kad su došli ljuti mrazevi.

- Spremno se sneg i zima dočekuju kod mene, ovo je jedna od blažih zima, ljudi su mnogo toga bez potrebe iskomplikovali, kako je to nekada ranije bilo. Ja sam kao najmlađi đak sa šest godina išao peške četiri kilometra po dubokom snegu. Dakle da se sve izdržati i ne treba preterivati kada je sve to normalno - rekao je za RINU Slavko dobošar.

Ovaj planinski domaćin ističe da berićetne letine nema bez duge zime i obilnog snega.

- Bez jakih zima i velikih snegova rodne i plodne godine nema, to naš narod od pamtiveka zna - zaključio je dobošar.

Gvozden Ajdačić, meštanin ivanjičkog sela Prilike već se obezbedio da domaćom pršutom za koju kaže da stvara svoj imunitet.

- Suva pršuta je najbolja odbrana od zime, s tim kada se još jede sa belim lukom i sa sirom onda se stvara još jači imunitet. Ne treba kukati, zime su nekada bile mnogo surovije, nego što su danas i sve se da prebroditi - zaključio je Gvozden.

Pored svega neophopdnog kada je u pitanju priprema za dugu i hladnu zimu, ova dvojica Ivanjičana ističu da je neophodan i vedar duh i smeh, što su potvrdili pričanjem humorističkih priča.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading