ČAK 270 SLUČAJEVA VELIKOG KAŠLJA POTVRĐENO U SRBIJI! Ovo su simptomi - obavezno se javite lekaru!

Autor:

Vesti

29.11.2023

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pеrtusis ili vеliкi каšаlj (u nаrоdu pоznаt i као „mаgаrеći каšаlj”) је vеоmа zаrаznа infекciја uzrокоvаnа bакtеriјоm Bordetella pertussis која zаhvаtа disајnе putеvе, odnosno rеspirаtоrni trакt.

ČAK 270 SLUČAJEVA VELIKOG KAŠLJA POTVRĐENO U SRBIJI! Ovo su simptomi - obavezno se javite lekaru!

Foto: Shutterstock

U Srbiji ima više od 270 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, prisutan je i kod dece i odraslih, a Centar za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu sprovodi testiranje radi potvrđivanja dijagnoze velikog kašlja radnim danima od 7 do 12 sati. Za pacijente sa prebivalištem izvan Beograda uput mora overiti nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Tipična slika sa napadima kašlja može da izostane ili je retka kod novorođenčadi i beba, dok blage ili atipične simptome mogu imati odrasli, adolescenti i nepotpuno vakcinisana deca.

Republika

Foto: Shutterstock

Veliki kašalj

Laboratorijsko ispitivanje se vrši kod osoba koje duže od dve nedelje kašlju, a ne može se dovesti u vezu sa nekim drugim oboljenjem.

Simtomi velikog kašlja

Od tipičnih simptoma izdvajaju se sledeći:

  • paroksizmi (napadi) kašlja,
  • zacenjivanje,
  • povraćanje nakon kašlja ili povraćanje bez drugog očitog uzroka,
  • apneja – zastoj u disanju (kod dece mlađe od jedne godine).

U Institutu za javno zdravlje Srbije uz uput lekara može se sprovesti uzimanje uzoraka (bris nazofarinksa i/ili krv) i laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrde dijagnoze pertusisa svakog radnog dana od 7.00 do 12.00 časova. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev (naplaćuje se).

- Podsećamo da je pravovremena imunizacija vakcinom koja sadrži komponentu protiv pertusisa, uključujući primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine (u periodu od navršenih dva do šest meseci života), ali i revakcinaciju navedenom vakcinom u drugoj godini, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole, uz postizanje ciljnog obuhvata od 95% planirane populacije najefektivnija mera individualne, ali i kolektivne zaštite dece koja zbog uzrasta ili postojanja trajnih kontraindikacija ne mogu biti vakcinisana - napominju iz "Batuta".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading