JEDVA DOČEKALI PAVLOVU SMRT DA BI PROGURALI GRIGORIJA! Depeše Vikiliksa često su se bavile srpskom crkvom

Autor:

Vesti

25.11.2023

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci se nadali da će naslednik omiljenog poglavara SPC podržati otcepljenje Kosmeta.

JEDVA DOČEKALI PAVLOVU SMRT DA BI PROGURALI GRIGORIJA! Depeše Vikiliksa često su se bavile srpskom crkvom

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Smrt patrijarha Pavla je blagoslov za SPC da krene u 21. vek. Srpska pravoslavna crkva će krenuti modernijim putem i pomiriti se s nezavisnim Kosovom.

Ovu šokantnu ocenu američkih diplomata posle upokojenja najvoljenijeg srpskog poglavara Vikiliks je preneo na osnovu depeša iz ambasade u Beogradu. Iz tih depeša se vidi da se Srpska pravoslavna crkva tretira kao najozbiljniji protivnik.

U potrazi za naslednikom patrijarha Pavla, Vašington je ciljao i vladiku Grigorija, tada episkopa zahumsko-hercegovačkog, koga su ocenili kao moćnog igrača u SPC, ali i u političkom miljeu, što se i potvrdilo svih kasnijih godina, a posebno u poslednjih pet-šest, kada je postao jedna od ikona opozicije koja se trudi da sruši Aleksandra Vučića.

ŠTA JE PLAN

O planovima za Grigorija se govori u depeši od 4. avgusta 2009, koju je centrali u Vašingtonu uputio tadašnji američki ambasador u BiH Čarls Ingliš.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Vladika Grigorije

- Njegov pritisak za promene unutar SPC stavlja ga na poziciju mlađe frakcije verskih vođa. Grigorije će biti snaga na koju treba računati u vremenu koje dolazi - ističe Ingliš u depeši.

Konstatuje se da je Grigorije rekao da se zbog toga često nalazi u opoziciji prema starijim zvaničnicima SPC, a kao primer se navodi rasprava Sinoda o prihvatanju ili neprihvatanju ostavke patrijarha Pavla zbog bolesti.

Ingliš vladiku Grigorija opisuje kao mudru "političku životinju" sposobnu da gleda mnogo dalje u budućnost nego većina političkih vođa u BiH, kao i to da će u narednom periodu sigurno biti značajan sagovornik, bilo u njegovoj eparhiji ili na nekoj moćnijoj poziciji u Beogradu.

- Vladika Grigorije nema problematičnu ratnu prošlost, kao što je slučaj s vladikom Kačavendom, i ima šire svetske poglede i veze nego vladika Jefrem i drugi u hijerarhiji SPC - javlja Ingliš.

REVITALIZACIJA

U jednoj od depeša se govorilo o susretu tadašnjeg patrijarha Irineja s američkom ambasadorkom Meri Vorlik kada je bilo reči o trenutnom stavu Srpske pravoslavne crkve. Irinej je tada izrazio želju da se, kako je rečeno, ponovo približi Zapadu.

- Međutim, on je tada naglasio i važnost Kosova i zatražio razumevanje SAD po tom pitanju - navodi se u depeši.

Patrijarh je, naglašava se, više puta svraćao u američku ambasadu, gde su smatrali da je on bolja opcija od pokojnog Pavla.

- Novi patrijarh mogao bi da revitalizuje Crkvu - navodi se u ovoj depeši.

Crkvi zameren odnos prema Hagu

Amerikanci su se bavili i odnosom visokih crkvenih velikodostojnika povodom saradnje s haškim sudom.

- Kažu nam da u kuloarima ima episkopa koji zastupaju oba gledišta u raspravi o tome da li bi trebalo optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića predati Tribunalu. Damnjan Krnjević-Mišković, savetnik predsednika Tadića za verske poslove, rekao nam je privatno da većina vodećih ličnosti u SPC odobrava da Mladić bude predat Hagu, bilo iz moralno-religioznih ili iz realpolitičkih razloga, da bi Srbija mogla da napreduje. Ipak, zvanično SPC se drži stava da je tribunal ostrašćen protiv Srba i da su srpski zločini jedini predmet interesovanja suda. Nikada nije bilo zvaničnog izvinjenja za ulogu Crkve u nekim od zločina koji su bili izvršeni tokom nedavnih ratova na Balkanu uprkos dokumentima koji potvrđuju njeno učešće - piše u depeši.

U raskolu podržali Zukorlića

Asanžov Vikiliks pomogao nam je, najzad, da se uverimo i da se američko uplitanje u religijske poslove u Srbiji nije ograničilo samo na Srpsku pravoslavnu crkvu, već i da su u raskolu u Islamskoj zajednici u Srbiji imali svog favorita, sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića. Njemu je podršku, zahtevajući samo da to ne bude obelodanjeno u medijima, potom pružio i predsednik Srbije Boris Tadić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading