Otkriveno kada će gel za decu leptire stići u Srbiju!

Autor:

Vesti

24.11.2023

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijagnostička oprema i lekovi za retke bolesti stižu u Čačak

Otkriveno kada će gel za decu leptire stići u Srbiju!

Foto: ST/Dragan Kadić


Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić, posetila je danas Opštu bolnicu u Čačku kako bi najavila dolazak najnovije dijagnostičke opreme i lekova za retke bolesti. Ona je istakla da će gel za decu leptire, koji će stići u našu zemlju, najverovatnije biti dostupan u prva tri meseca naredne godine. Takođe, istakla je da je Srbija prva zemlja u Evropi nakon Amerike koja finansira lečenje obolelih od bulozne epidermolize, jedne od najtežih retkih hroničnih bolesti. Ovaj lek spada u kategoriju najskupljih, sa iznosom od 635 hiljada dolara.



Najsavremenija dijagnostička oprema za bolnicu u Čačku



Opšta bolnica u Čačku uskoro će dobiti najsavremeniju magnetnu rezonancu, što će značajno rasteretiti Opštu bolnicu u Kraljevu. Direktorka je istakla da je važno imati i obučen kadar za rad sa ovakvom opremom, te da će bolnica angažovati radiologa do okončanja edukacije novih kadrova. Pored toga, bolnica je dobila i 4D ultrazvuk za ginekologiju, što će značajno unaprediti prevenciju i zaštitu zdravlja žena. Takođe, istaknuto je da je prioritet u prevenciji karcinoma dojke, te je nabavka nove opreme u skladu sa tim ciljem.


Podrška Ministarstva zdravlja i dodatna edukacija


Opšta bolnica u Čačku će, osim nove opreme, imati podršku i od Ministarstva zdravlja, koje je obezbedilo dva rendgen aparata. Trenutno se prostor adaptira kako bi se ovi aparati uskoro stavili u funkciju. Takođe, Direktorka je istakla da će edukovani kadar imati mogućnost dodatne edukacije u Kliničkom centru Srbije, čime će se dodatno unaprediti medicinska usluga u Čačku.



Unapređenje dijagnostičkog centra i rad sa pacijentima



Direktor Opšte bolnice u Čačku, Dejan Dabić, naglasio je značaj savremene dijagnostike za pružanje kvalitetne medicinske usluge. On je istakao da je angio sala u ovoj bolnici već u punom kapacitetu i da pacijenti iz celog okruga dobijaju adekvatnu brigu. Takođe, naglasio je da će sa dolaskom nove opreme, bolnica imati 54 lekara na specijalizaciji koji će biti postepeno uvedeni u rad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading