BATINE IZ RAJA IZAŠLE? ''Kad deca ne mogu nešto da shvate, PRODRMA im se mozak, pa shvate'': Kako bi današnji roditelji reagovali na OVO? (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.11.2023

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snimku su učenici trećeg razreda jedne osnovne škole u Beogradu koji govore o batinama kao disciplinskim merama.

BATINE IZ RAJA IZAŠLE? ''Kad deca ne mogu nešto da shvate, PRODRMA im se mozak, pa shvate'': Kako bi današnji roditelji reagovali na OVO? (VIDEO)

Foto: Printscreen/https://www.tiktok.com/@krozistoriju

Da se ova situacija dogodila danas, Služba za socijalni rad bi vam pokucala na vrata kako bi vas ispitivala i otkrila uzroke zašto i kako je došlo do toga da ste svoje dete udarili. 

Nedavno se na TikToku pojavio stari snimak iz prošlih decenija, tačnije iz 1981. godine u kojem deca bez prigovora govore o tome kako dobijaju ćuške i batine od svojih roditelja.

- ''Kad deca ne mogu nešto da shvate, onda se malo mozak prodrma i sve shvate'', ''Ja ne volim batine, ali su korisne za decu'', ''Ja dobijam batine kaišem i boli'', ''Ja dobijam batine prutom i mnogo su jake'' - samo su jedni od komentara učenika.

@krozistoriju Ученици трећег разреда основне школе у Београду говоре о батинама као дисциплинској мери, 1981. година. #history #historymems #istorija #slike #slika #informacije #zanimljivo #nauci #saznaj #znanje #obrazovanje #kultura #stih #krozistoriju ♬ original sound - Кроз историју

Učenici trećeg razreda jedne osnovne škole u Beogradu govore o batinama kao disciplinskim merama. A verovatno, kada biste mogli da uskočite u snimak i kada biste njih pitali, sigurno bi smatrali da je to deo odrastanja i da roditelji znaju šta rade.

Naime, ako posmatramo iz ove perspektive, pitanje kako bi današnja deca odgovorila na ove metode vaspitanja, dok oni sa druge strane u tome ne vide ništa loše.

Ova situacija pokrenula je priču o kojoj se danas sve više govori.

Kako bi današnji roditelji reagovali na ovakve pristupe vaspitanju, s obzirom na promenjene stavove prema dečjim pravima i metodama vaspitanja?

Današnje društvo sve više naglašava važnost poštovanja dečjih prava i promoviše alternativne metode vaspitanja koje su usmerene na komunikaciju, podršku i razumevanje. Ove vrednosti su rezultat evolucije društvenih normi i promena u percepciji roditeljstva.

Stavovi današnjih roditelja

Većina roditelja u današnjem društvu teži da svojoj deci pruži emocionalnu sigurnost i podršku. Disciplinovanje se često zasniva na razgovoru i postavljanju granica, umesto fizičkog kažnjavanja. Pitanje je kako bi roditelji danas reagovali na snimak koji prikazuje decu koja prihvataju fizičku disciplinu bez prigovora.

Metode vaspitavanja nekad i sad 

Društvene promene i povećana svest o dečjim pravima doveli su do toga da današnji roditelji često razmatraju alternativne strategije vaspitanja. Ovaj snimak može poslužiti kao podstrek za razmišljanje o tome kako su se stavovi prema disciplini i vaspitanju promenili tokom vremena.

Da li smo kao društvo od tad evoluirali? Prikazivanje starih snimaka na društvenim mrežama pruža priliku za refleksiju o evoluciji društvenih normi i vrednosti u vezi s roditeljstvom.

Dok su neki možda nostalgični prema tradicionalnim metodama vaspitanja, većina roditelja danas teži ka metodama koje podstiču pozitivnu komunikaciju i emocionalnu povezanost s decom. Ovaj interesantan snimak takođe može podstaći dijalog o tome kako prilagođavamo svoje roditeljske pristupe u skladu s promenama u društvu i shvatanju dečjih prava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading