IZBELJUJU ZUBE LJUBIČASTOM BOJOM ZA KOLAČE! Bizarni trendovi u Srbiji: Trljaju zube aktivnim ugljem, sodom bikarbonom i korom od banane!

Autor:

Vesti

24.11.2023

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatno, ali istinito! Tako bi mogao u jednoj rečenici da se opiše bizaran trend među Srbima u "borbi" za što lepši i belji osmeh.

IZBELJUJU ZUBE LJUBIČASTOM BOJOM ZA KOLAČE! Bizarni trendovi u Srbiji: Trljaju zube aktivnim ugljem, sodom bikarbonom i korom od banane!

Foto: shutterstock

Sve je počelo popularnom reklamom na društvenim mrežama u kojoj se kaže: "Ljubičasta boja neutrališe žutu". U njoj se promoviše proizvod za izbeljivanje zuba koji navodno radi upravo po ovom principu.

Dalje se ovaj princip objašnjava i upotrebom sličnih proizvoda za ublažavanje žutih tonova na kosi.

A onda je nekome palo na pamet da bi možda žute zube mogao da "oboji" u ljubičasto i dobije bele?! A onda... Ostali smo bez ljubičastih kolača, jer je odjednom porasla potražnja za prehrambenom ljubičastom bojom u prodavnicama.

"Ko zna šta sve može da izazove"

O tome koliko su sva sredstva koja se koriste "u kućnoj radinosti" štetna za naše zube, razgovarali smo sa stomatološkinjom dr Majom Baukov.

Ona nam je navela i da sredstva koja se prodaju na internetu nisu ispitana, ali i da je potpuna zabluda da će nam trajno izbeleti osmeh.

- Ljubičasti gel koji se prodaje je neki serum, bez ikakvih vodonik peroksida koji bi mogao da prodre u dentin i da izbeli zube. Ovo je nešto što je vizuelne prirode, nije trajno i više je subjektivno - rekla nam je.

Republika

Foto: pixabay.com

Zubar/ilustracija

Međutim, još je gora situacija kada je u pitanju ljubičasta boja za kolače.

- Emulgatori vam govore da je to čista hemij. Nešto što je registrovano kao prehrambena boja se ne koristi u terapiji u cilju izbeljivanja zuba ili skidanja fleka sa zuba i to je nešto što nije registrovano kao medicinsko sredstvo od strane naše Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Svaka pasta koja uđe na naše tržište mora da traži dozvolu, a ovde o tome nema govora - istakla je naša sagovornica

- Da li je kancerogeno, jer ima emulgatora, ne znamo. Može da deluje štetno i na tvrdo tkivo zubno ili na potporni aparat zuba, meka tkiva. Može izazvati sigurno i neko oboljenje. Sam karijes izazovaju bakterije, a ne znamo kako emulgatori deluju na bakterije, to ne znamo. U usnoj duplji je velika resorpcija i vrlo brzo ide u krvotok. Može vrlo lako i brzo da prodre u krvotok. Zato se i nitroglicerin stavlja ispod jezika, odmah ide u krvotok. Korišćenje ovakvih stvari je isključivo na sopstvenu odgovornost - zaključila je.

Trljaju i aktivni ugalj

Dr Baukov ispričala je za Republiku da je letos imala i prilike da se susretne sa pacijentom koji je pokušavao da izbeli zube aktivnim ugljem.

Republika

Foto: pexels.com

Osmeh/ilustracija

- Ukoliko se svakodnevno koristiaktivni ugalj, njeno abrazivno dejstvo, ima čestice koje su kao male šmirglice, može negativno uticati na zubni gleđ. Zato bi trebalo da se ne koristi svadnevno, ako se već koristi da se prave pauze. Sve te abrazivne paste koristimo mi stomatolozi, pod kontrolom, koriste ih profesionalci. U kućnim uslovima su nekontrolisani, ne bih to baš preporučila. Imala sam letos jednog pacijenta. On je imao mnogo problema, ali nakon korisšćenja pravih medicinskih pasti, video je razliku u odnosu na ugalj - kazala je.

Dodaje i da sam aktivni ugalj nije štetan po zdravlje, ali treba uzeti u obzir da resorbuje i lekove, što je veoma bitno za hronične bolesnike i pacijente koji koriste neku terapiju. Pored toga, od aktivnog uglja vam mogu ostati crni tragovi na jeziku i zubima.

- Aktivni ugalj ne izbeljuje dublje slojeve gleđi, samo površinske mrlje. Recimo, oprali ste zube sa aktvnim ugljem, popili ste kafu i crno vino, za dan dva opet ćete imati mrlje. Ništa suštinski ne menjamo, kratkotrajno je i površinski. Samo profesionalno izbeljivanje može dati trajnije rezultate - kaže.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org/Ravedave

Aktivni ugalj

Beljenje korom od banane

Stomatolog dr Veljko Drecun ispričao nam je i svoja iskustva sa sličnim proizvodima, ali i naveo kakve sve posledice nestručna "izbeljivanja" mogu imati na vaše zube.

- Potpuno je besmisleno uraditi to. Nije prehrambena boja štetna za zdravlje, ali se ne koristi u te svrhe. Ranije je bilo ona gluspot sa limunom i sodom bikarbonom, to je nešto najgore što za zube može da se uradi. Bilo je i onih saveta sa korom od banane na Fejsbuku, ali ovo sa ljubičastom bojom je potpuno besmisleno.

Postoje paste za zube sa aktivnim ugljem i čestitike za zube, ni on ne bi trebalo da je štetan, ali nije za trljanje zuba. Farmaceutska industrija spakuje tako da može da se koristi, ali ne treba koristiti ništa na svoju ruku.  Davno sam imao slučaj sa limunom i sodom, imala je ozbiljan oštećenja gleđi koje smo morali da sređujemo - rekao je dr Drecun i dodao da pacijenti nikako ne bi trebalo da kupuju ni proizvode za negu zuba van apoteke. 
 

Pre svih novotarija, trljali sodu bikarbonu

Dr Maja Baukov nam je ispričala i da je svim ovim "metodima" prethodila upotreba sode bikarbone u raznim kombinacijama. Deluje kao i aktivni ugalj, kao abrazivno sredstvo i eventualno može izbeliti samo površinske slojeve.

- Kombinuje se i sa jagodom, jer je jagoda prirodan antioksidans, efekti se odmah vide tokom upotrebe, ali je abrazivno sredstvo i zato mora jako da se pazi i da budu kontrolisani uslovi, a pitanje je koliko takvi uslovi mogli da se naprave u kući. Nikako, baš nikako ne sme da se koristi u kombinaciji sa limunom - dodala je.

Republika

Foto: pixabay.com

Izbeljivanje zuba

Otvaramo vrata karijesu

Za kraj, poručila nam je da gotovo svi pokušaji da se zubi izbele van zubne ordinacije, vode mnogo gorim problemima.

- Oštećenjem gleđi se stvara povoljan teren za razvoj karijesa. Otvaramo mu vrata, jer  skidamo zaštitni sloj gleđi na zubu i otvaramo vrata bakterijama da uđu u dublje slojeve, u dentin. S jedne strane skidamo mrlje, ali s druge strane pravimo veće probleme - njen je zaključak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading