ZARAŽENI KOMARCI ZASPALI! Novi presek zaraženih od groznice Zapadnog Nila - ima i umrlih!

Autor:

Vesti

21.11.2023

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na teritoriji Srbije prijavljeno je 91 obolelih od virusa Zapadnog Nila, što je isti broj kao i prethodnih nedelja.

ZARAŽENI KOMARCI ZASPALI! Novi presek zaraženih od groznice Zapadnog Nila - ima i umrlih!

Foto: Pixabay

Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (23), Južnobačkog (24), Sremskog (10), Zapadnobačkog (9), Južnobanatskog (6), Srednjobanatskog (4), Braničevskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Pomoravskog (2), Severnobanatskog (2), Nišavskog (1) i Moravičkog (1) okruga.

Obolele osobe su muškog (54 slučaja) i ženskog pola (37), starosti od 18 do 89 godina.

U istom vremenskom periodu, prijavljena su dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem i to sa Južnobačkog (jedan) i Zapadnobačkog okruga (jedan), navodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U sezoni nadzora 2023. godine, do 15.11.2023. godine u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je 695 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Italiji (329), Grčkoj (162), Rumuniji (103), Francuskoj (38), Mađarskoj (29), Španiji (17), Hrvatskoj (6), Nemačkoj (6) i Kipru (5). U istom vremenskom periodu, registrovana cu 64 smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (23), Italiji (26), Rumuniji (12) i Španiji (3).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Šta je virus Zapadnog Nila?

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca i to:

 • Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.
 • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.
 • Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.
 • Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.
 • Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.
 • Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.
 • Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.
 • Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.
 • Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
 • U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije
 • U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading