NASTAVNICA KOJA JE NAPADNUTA PROŠLE GODINE U TRSTENIKU OTKRIVA: Oporavak je težak koliko i incident

Autor: Novosti

Vesti

18.11.2023

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život profesorke Marije Stevanović se pre godinu dana drastično promenio.

NASTAVNICA KOJA JE NAPADNUTA PROŠLE GODINE U TRSTENIKU OTKRIVA: Oporavak je težak koliko i incident

Foto: twitter.com/ZoranIl77273998

Nastavnicu maltretiraju đaci u školi u Trsteniku

 Ona je doživela nasilje na svom radnom mestu u Tehničkoj školi u Trsteniku, što je izazvalo veliku pažnju javnosti. U ispovesti za "Novosti", Marija otkriva svoju borbu za pravdu i oporavak.

Marija svakodnevno odlazi na posao i daje sve od sebe, ali nakon napada na nju, ništa nije isto kao pre. Oporavak je bio spor i težak, a to je bila velika prepreka za nju i celokupni sistem. Ipak, krajem novembra će biti razmotrene žalbe na prvostepene odluke o kaznama za dva đaka koji su napali Mariju. N.Ž. (18) je profesorki izmakao stolicu na času, dok je I.K. (17) snimao događaj.

- Ipak, nije sve isto kao i pre nego da dogodi napad. Sporo je tekao oporavak, sve se nekako teško odvijalo. To je bio test za mene i ceo sistem. Ostalo je još samo da krajem novembra Viši sud u Kruševcu razmotri žalbe na prvostepene odluke o kaznama dva đaka.

Obojica su završila školovanje, a protiv njih je pokrenut krivični postupak. Prvostepeno su izrečene mere pojačanog nadzora organa starateljstva. Treći učenik, M.M. (19), potpisao je Sporazum o priznanju krivice i izrečena mu je vaspitna mera.

- Tog dana, tri aktera incidenta su kasnila na čas - prisećala se napadnuta profesorka. - Kada su se priključili na nastavu, sve se dogodilo, ali, to nisam mogla da očekujem. Samo sam pitala učenika, zar ne zna da nije pristojno da stoji nekome iza leđa i on je u trenutku izmakao stolicu. Drugi učenik koji je bio negde pri kraju učionice je prišao i snimao, a tu je bio i treći učenik.



Iako su se završili disciplinski postupci u školi, Marija se suočila sa novom borbom - za fond časova. U školi gde je doživela nasilje, na jesen je čekalo samo jedno odeljenje.

Sada radi u dve biblioteke i ima dopunu norme u Tehničkoj školi u Trsteniku. Prethodnu godinu je obeležila i borba za zdravlje, redovni odlasci kod lekara i razgovori sa psihijatrima i psiholozima. Najteže je bilo kada je javnost saznala za ceo incident, ali je to ujedno bila i mala pobeda jer se počelo više pričati o položaju nastavnika.

- Danas radim u dve biblioteke, u osnovnim školama "Živadin Apostolović" u Trsteniku i "Sveti Sava" u Čitluku, imam i nastavu u Tehničkoj školi u Trsteniku,kao i dopunu norme u biblioteci iste škole - nabraja Marija.


Kolektiv škole, Đački parlament, roditelji, sindikati i Ministarstvo prosvete su osudili fizičko i digitalno nasilje nad profesorkom. Neprekidna eksploatacija snimka incidenta u medijima je pogoršala Marijino zdravlje. Ona je izrazila želju da se što pre oporavi i vrati među đake, kao i da se ovakav slučaj nikada više ne ponovi u Srbiji.

- Meni je od početka, kada se sve desilo, samo bila želja da se što pre oporavim, vratim među đake, kao i da se to više nikada ne ponovi ni u jednoj učionici u Srbiji, da svi budu zaštićeni  - kaže Marija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading