''ČEKAM VASKRSENJE MRTVIH'': Verujuć narod iz svih krajeva Srbije došao da oda počast usnulom Patrijarhu Pavlu: Bio je Svetac još za života, on je OLIČENJE SVETOSTI! (FOTO,VIDEO)

Autor:

Vesti

15.11.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 14 godina od upokojenja Blaženopočivšeg patrijarha Pavla, a vernici su tim povodom u velikom broju i ovoga puta došli u manastir Rakovica.

''ČEKAM VASKRSENJE MRTVIH'': Verujuć narod iz svih krajeva Srbije došao da oda počast usnulom Patrijarhu Pavlu: Bio je Svetac još za života, on je OLIČENJE SVETOSTI! (FOTO,VIDEO)

Foto: ST/Nemanja Pančić

''Čekam vaskrsenje mrtvih'', poruka koja stoji na mestu gde već 14 godina počiva naš patrijarh Pavle, čini se da sve jače ima odjek u verujućem narodu, te ih svojim delima i blagim rečima poziva da mu se mole, uslišući im zauzvrat molitve.

Čovek iz naroda, pošten kakav je uvek i bio, svoj život je podredio Gospodu i živeo po Jevanđelju, a svoje sledbenike je vazda učio da se dobrim mislima vode i da se čak i za svoje neprijatelje mole, ''jer ne znaju šta rade''.

Ekipa našeg portala prisustvovala je Svetoj liturgiji povodom godišnjice smrti patrijarha, a vernici koji su se danas uputili u manastir Rakovica, otvorili su dušu, iznoseći nam svoja osećanja koja u njima budi Njegova Svetost, Blaženopočivši patrijarh Pavle.

- Ne dolazim tako često zato što ne živim ovde, ali svake godine dođem ovde, jer je Rakovica jedno sveto mesto. Dolazim ovde da se poklonim svetim moštima našega patrijarha Pavla. Svake zime sam tu, ali ovde obavezno dolazim. Sad sam stara, ne mogu toliko da dolazim, ali barem mogu dva, tri puta da dođem da se poklonim. Ovo je jedna lepota, velika svetinja! - govori za naš portal Milica Žujović koja je i ovaj put došla na grob Blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Milica Žujović

Patrijarh Pavle je, prema rečima mnogih vernika, bio Svetac još za života, a kako naglašava naša sagovornica, za nju predstavlja oličenje Svetosti, ali i borbe za naš srpski narod, kao i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Četrnaest godina je prošlo od kako se patrijarh upokojio u Gospodu. Na samom ulazu u manastir dočekao nas je čovek koji, kako kaže, ovde nije tu samo velikim praznicima, već mu duši prija ovo spokojstvo koje krije manastir Rakovica.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Zećim Zećiri

- Ovde sam od kako je on umro, ali sam i pre toga dolazio u manastir Rakovicu, pobožan sam čovek. Skoro svake nedelje sam tu, a danas je njegov dan, pa sam zbog toga ponovo ovde došao da mu upalim sveću - priča Zećim Zećiri.

Blaženopočivši patrijarh Pavle je 34 godine službovao kao episkop na Kosovu i Metohiji, a da naš narod na Kosmetu ne zaboravlja njegove žrtve, molitve i dobra dela, dokaz je da svake godine mnogo vernika iz naše južne pokrajine dolazi da mu oda počast. 

Foto: ST/Nemanja Pančić

Branka Popović

- Kad god mi se ukaže prilika dolazim ovde, ali sam danas veoma srećna što sam ovde zbog toga što se navršava 14 godina kako se naš patrijarh upokojio. Ja sam sa Kosova i Metohije, tačnije iz Šilova, tako da je za nas sa KiM posebna čast i kad god ovde dođemo, mi se osećamo prelepo. On zaista za nas nekako ima najveći značaj, kao naš patrijarh. Kao što i moj otac Ilarion, koji je dugo služio u manastiru Draganac, gde često idem, on je bio svetac i dok je hodao zemljom. I, nažalost, bila sam jako mala kada je on služio, pa nisam stigla da ga upoznam, ali znam ljude koji su bili u njegovoj blizini i koji kažu da je to bila za njih posebna čast i posebna sreća - navodi Branka Popović koja je prevalila dug put od Kosmeta do Rakovice samo zbog godišnjice smrti patrijarha.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading