DOBRE VESTI ZA SVE KOJI ŽELE DA KUPE NEKRETNINU U SRBIJI! Evo za kad stručnjaci prognoziraju PAD cena kvadrata!

Autor:

Vesti

14.11.2023

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se pretpostavlja, uskoro će doći do oštrog pada cena kvadrata u Srbiji.

DOBRE VESTI ZA SVE KOJI ŽELE DA KUPE NEKRETNINU U SRBIJI! Evo za kad stručnjaci prognoziraju PAD cena kvadrata!

Foto: Tanjug/S.AĆIMOVIĆ

Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji nastavlja da pada iz kvartala u kvartal, smanjujući se za 15,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Potražnja za nekretninama u Srbiji opada, a stručnjaci predviđaju da je gotovo siguran pad cena kvadrata tokom 2024. Prve naznake ovog trenda mogli bismo videti već za 3 do 6 meseci.

U prvom polugodištu 2023., Republički geodetski zavod (RGZ) je zabeležio smanjenje od 13 posto u broju kupoprodajnih ugovora na tržištu nekretnina u Srbiji, a u trećem kvartalu taj pad se povećao na 15,9 posto. Tokom perioda od 2020. do kraja 2022. godine, broj transakcija je bio konstantno iznad 33.000 kvartalno, dok smo od početka ove godine već u drugom kvartalu zabeležili pad ispod 30.000 transakcija. Prema stručnjacima, ovo je snažan signal da se približava pad cena kvadrata, s mogućim smanjenjem i do 20 posto, prenosi Blic.

Čeka nas pad cena kvadrata i do 20 odsto

Vladimir Đukanović, ekonomista i konsultant, kaže za "Blic Biznis" da je sasvim izvesno da će nakon ovakvog izveštaja cene kvadrata u narednom periodu morati da padaju.

- Smanjenje cena kvadrata sasvim je očekivano u narednom periodu jer je pao je promet, a čim padne promet znači da nema potražnje i cene moraju da padaju. U tom slučaju, potrebno je vreme od tri do šest meseci da se ove brojke koje pokazuju zvanični podaci odraze i cenu. U ovom trenutku ponuda je nikada veća ali kupovina je stala. Prodavci i dalje drže cene i to se vidi po cenama kvadrata koje su i dalje nepromenljive, i biće potrebno da prođe neki vremenski period do pola godine gde će oni shvatiti da moraju da spuste cene. Videćemo koliko će pasti, ali očekujem od 5 do 20 odsto - kaže Đukanović.

Sagovornik objašnjava da je tokom korone štampanje velike količine novca doprinelo da ljudi masovno ulažu u nekretnine, što je doprinelo "napumpavanju" cena. Međutim, ističe da u narednom periodu sledi obrt trenda i zaokret cena u drugom pravcu.

Cene kvadrata za sada nepromenljive

Izveštaj portala Nekretnine.rs za oktobar, pokazuje da su cene kvadrata u svim većim gradovima u Srbiji skoro nepromenljive u odnosu na novembar mesec ove godine. Neke opštine zabeležile su i pad ali u minimalnom skoro neprimetnom procentu. Cene kvadrata i dalje su najviše u Beogradu dok ih sustižu cene stanova u Novom Sadu. Prema tom izveštaju od svih većih beogradskih opština pad cena zabeležen je jedino na opštini Palilula, i to blizu 4 odsto, dok je na Vračaru, inače najtraženijoj lokaciji u Beogradu, kvadrat pao za manje od pola procenta.

U Novom sadu je samo jedna opština, Podbara, zabeležila pad cena za 0,44 odsto, dok je u Nišu kvadrat pao za 0,27 odsto na opštini Pantelej i Palilula. Gradska lokacija Pančevo je u istom periodu zabeležila pad kvadrata od 2,43 odsto. Inflatorni pritisci u Srbiji i u EU nastavili su da slabe što se odražava i na tržište nepokretnosti u našoj zemlji. Udeo delimično regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti) u ukupnoj vrednosti, nastavlja da raste u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 32 odsto od ukupnog prometa u trećem kvartalu.

Poslednji izveštaj RGZ pokazuje da pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u trećem kvartalu dolazi do još umerenijeg rasta cena stanova na nivou cele Srbije, a sudeći prema mišljenju struke, to je trend koji će se nastaviti u narednoj godini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading