VRATIĆEMO OTETE UMETNINE U SRBIJU! Vučić najavio veliku stvar: Za to ćemo davati od 10 do 30 miliona evra

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

11.11.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tri dana u Londonu smo otkupili poznatu sliku Paje Jovanovića, tako ćemo i nastaviti.

VRATIĆEMO OTETE UMETNINE U SRBIJU! Vučić najavio veliku stvar: Za to ćemo davati od 10 do 30 miliona evra

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od sledeće godine Srbija ulagati od 10 do 30 miliona evra u vraćanje artefakata u Srbiju.

- Mi smo sad kupili na aukciji ne znam koliko i izdvojili stotine hiljada evra. Pitali su me, ja sam rekao, nađite način - nemamo zakonski osnov. Nađite zakonski osnov. Hoću da sve naše artefakte koji su izneti iz zemlje, jer to jedna samostalna i ozbiljna i odgovorna zemlja radi, vratimo u Srbiju koliko možemo. Poštenim putem. Dakle, odneo je neko nekada, niko ne zna kako... Dajte da vratimo u našu zemlju, platite koliko je i dajte gradskom muzeju, Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, dajte bilo kome u Srbiji - kazao je Vučić.

Naglasio je da to pripada Srbiji, kao i našim građanima.

Najskuplja Jovanovićeva slika prodata za 530.000E

Paja Jovanović, jedan od naših najpoznatijih slikara, rođen je u Vršcu 1859. Po završetku studija na prestižnoj akademiju likovnih umetnosti u Beču mnogo je putovao i radio za galeriste iz Pariza i Londona, a od 1895. živeo je u Beču. Za člana SANU izabran je 1888. U dugoj karijeri ostvario je izuzetna dela različitih žanrova poput "Seobe Srba", "Proglašenja Dušanovog zakonika", "Borbe petlova", portreta Mihaila Pupina, kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević... Njegova dela su bila izlagana u skoro svim viđenijim svetskim galerijama. Paja Jovanović je umro 1957. u Beču.
Najskuplja slika Paje Jovanovića bila je "Dva bašibozuka ispred kapije", koja je prodata za 530.000 evra

SAMOSTALNOST

Vučić je ovo naveo povodom činjenice da je na aukciji u Londonu sliku Paje Jovanovića kupio Muzej grada Beograda.

- Vratićemo u našu zemlju sve što možemo, bilo da su u pitanju slike, skulpture, bilo šta, što pripada kulturnom blagu Republike Srbije. A to ne možete da radite ako nemate samostalnost u odlučivanju. Ako niste nezavisna zemlja. I to su stvari koje moramo da promenimo, da ne slušamo samo šta nam drugi zapovedaju, kao što je to bio slučaj do 2012, već da imamo svoju zemlju, svoje odluke, da o sebi brinemo - istakao je predsednik.

Vučić je naglasio da smo do sada uspevali da čuvamo svoju politiku i budemo samostalna i nezavisna država.

- Jer, ja sebi neretko postavim jedno pitanje. Ako mi moramo u svemu da budemo isti kao svi, a šta će nam onda uopšte država, šta će nam Vlada? O čemu mi da donosimo odluku? O čemu građani Srbije da donose odluku - kazao je šef države.

Podsetimo, Muzej grada Beograda je u četvrtak na aukciji u čuvenom londonskom "Sotbiju" kupio sliku srpskog slikara Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka". U pitanju je ulje na platnu dimenzija 68 sa 60,5 centimetara s ramom, a sadašnji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Kristi" pre 29 godina, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik". Konačna cena koju ćemo dati za ovu sliku prelazi 300.000 evra.

ULAZAK U TRKU

Republika

Foto: Profimedia, Wikipedia

Paja Jovanović

Paja Jovanović je u zaostavštini već ostavio izuzetno vredna dela koja su u vlasništvu Muzeja grada Beograda.

- U kolekciji za koju je radove birao lično Jovanović imamo portrete, aktove, pejzaže, delove njegovog bečkog ateljea, ali nemamo nijedno njegovo delo iz orijentalističke faze, koja je izuzetno cenjena u svetu. Zato nam je namera da slikom "Odmor bašibozuka", a kasnije možda i nekim njegovim drugim delima, dopunimo taj deo njegovog opusa - istakla je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Muzej grada Beograda je pre ulaska u trku za ovo delo imao prepisku sa "Sotbijem", a u ovom poduhvatu imao je presudnu pomoć države.

Veliki novac i za vojnu industriju

Vučić je dodao da će sledeće godine država uložiti ogromna sredstva i u vojnu industriju ukoliko, kako je istakao, dobije poverenje naroda na izborima.
Upitan kako će region da reaguje na odluku o dodatnim ulaganjima u vojnu industriju Vučić je rekao da se to ne tiče regiona:
- Najvećim delom biće za izvoz. Naravno, ja potpišem da mora da ostane 25 odsto u Srbiji, a ostalo ljudi moraju da zarade, moraju da daju plate. Nama od toga živi dobar deo Užica, dobar deo Valjeva, dobar deo Čačka, Lučani, Kragujevac, Trstenik, neću govoriti o Bariču i o tome da se polako vraćaju i "Utva", "Teleoptik" iz Zemuna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO