JOŠ JEDNA TRANSPLANTACIJA NA VMA! Sin dobio bubreg od majke!

Autor: alo.rs

Vesti

09.03.2018

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Vojnomedicinskoj akademiji ( VMA) uspešno je urađena transplantacija bubrega kod N. M. (25) iz Boževca, kod Malog Crnića

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako Alo saznaje, u toj zdravstvenoj instituciji to je sedma transplantacija bubrega, uz jednu transplantaciju jetre, koje su od početka godine urađene na VMA.

- Nakon utvrđene moždane smrti, a uz prethodno dobijenu saglasnost porodice donora, do sada su urađene dve transplantacije bubrega i jetre, a ostalih pet transplantacija bubrega su bile takozvane žive srodne transplantacije. Tokom ove godine karakteristične baš takve transplantacije bubrega, a najčešći davaoci ovog tog organa bile su majke svojoj deci, kao što je i sada slučaj - navode na VMA i dodaju da je N.M. bio na kućnoj dijalizi oko šest meseci, a zahvaljujući transplantaciji očekuje ga kvalitetniji način života.

RepublikaFoto: wikimedia.org
VMA u Beogradu

- Celokupan program transplantacije u VMA, koji uključuje zahtevne hirurške tehnike, uspešno se realizuje bez ranih hirurških komplikacija. Takođe, zahvaljujući modernoj terpiji nije bilo akutnog odbacivanja organa. Akcenat u daljem praćenju transplantiranih pacijenata nastaviće se po principu njihovog multidisciplinarnog vođenja, a u cilju dugotrajnog i kvalitetnog preživljavanja bolesnika i transplantiranih organa - navode u toj instituciji.

Tokom 2017. godine u VMA urađene su dve transplantacije jetre, 20 transplantacija bubrega i 60 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze

Program zaveštanja organa pokrenut je u VMA pre 16 godina, a godišnje preko 1.000 građana potpiše donorsku karticu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading