JOŠ JEDNA OSOBA OBOLELA OD GROZNICE KOJU PRENOSE KOMARCI: U Srbiji se širi virus Zapadnog Nila

Autor:

Vesti

07.11.2023

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povećan broj obolelih i smrtnih slučajeva.

JOŠ JEDNA OSOBA OBOLELA OD GROZNICE KOJU PRENOSE KOMARCI: U Srbiji se širi virus Zapadnog Nila

Foto: pixabay.com

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je najnovije podatke o broju obolelih od virusa Zapadnog Nila u ovoj sezoni. Prema tim podacima, do 4. novembra registrovano je ukupno 91 obolelih, što je povećanje u odnosu na prethodnu sezonu. Virus, koji se prenosi ubodom zaraženog komarca, prouzrokovao je i dva smrtna slučaja.

Od ukupnog broja obolelih, većina su muškarci (54), dok je žena obolelo 37. Najmlađa obolela osoba ima 18, a najstarija 89 godina. Virus Zapadnog Nila u Srbiji je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom komarca. Glavni vektor, odnosno prenosioc virusa, je domaći komarac Culex pipiens, koji je prisutan u našoj zemlji.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji obično traje od juna do novembra meseca. U Institutu "Batut" apeluju na građane da preduzmu mere zaštite od komaraca, kao što su korišćenje repelenata na otkrivenim delovima tela, nošenje odeće dugih rukava i nogavica svetle boje, kao i zaštitne mreže na prozorima, vratima i oko kreveta.

Takođe, preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru, kao i boravak u klimatizovanim prostorima gde je broj insekata smanjen. Takođe, važno je redovno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kao i ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

Virus Zapadnog Nila je prvi put registrovan u Srbiji 2012. godine, a od tada se svake godine beleži povećanje broja obolelih. U skladu sa tim, Institut "Batut" redovno apeluje na građane da preduzmu mere zaštite kako bi se smanjio rizik od zaraze ovim virusom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading