SRBIJA SPREMNA ZA ZIMU! Dubravka Đedović Handanović: Postigli smo istorijski rekord

Autor:

Vesti

02.11.2023

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da će se u narednih šest meseci raditi na restrukturiranju Elektroprivrede Srbije.

SRBIJA SPREMNA ZA ZIMU! Dubravka Đedović Handanović: Postigli smo istorijski rekord

Foto: srbija.gov.rs

Dubravka Đedović Handanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skaldištima u Srbiji i Mađarskoj.

- Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone - rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, u hotelu Falkenštajner.

Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Foto: Tanjug

Dubravka Đedović Handanović

Đedović Handanović: Gasovod Srbija-Bugarska gotov polovinom novembra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će polovinom novembra biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija - Bugarska.

- Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da korisitmo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fiizčki završena izgradnja - rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, u hotelu Falkenštajner.

- U pregovorima smo sa azerbejdžanskom stranom i radimo na tome da potpišemo komercijalni ugovor do kraja novembra između JP Srbijagas i azerbejdžanskog snabdevača - dodala je ona.

Đedović Handanović: Naftovod Srbija-Mađarska biće gotov do 2028. godine

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da će naftovod Srbija - Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.

- Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija-Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte - rekla je ministarka.

Na tome će se raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skaldištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavzne rezerve u skladu sa evropskom regulativom, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope u hotelu Falkenštajner.

Ona je rekla da je taj naftovod do Mađarske važan zbog diversifikacije snabdevanja sirovom naftom. Đedović Handanović je, govoreći o gasu, rekla da država planira do 2028. godine da izgradi i gasovode sa Severenom Makedonijom i Rumunijom.

Đedović Handanović:Transformacija procesa rada u EPS u narednih šest meseci

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da će se u narednih šest meseci raditi na restrukturiranju Elektroprivrede Srbije, u smislu transformacije i poboljšanja procesa rada.

- To je praktično jedna transformacija u smislu poboljšanja procesa rada, da se sagledaju različita odeljenja i funkcije kompanije. Od ljudskih reursa do IT sektora, javnih nabavki, operativnog modela i vitalnih procesa, koji postoje u ovoj kopmaniji da bi se učinili boljim, naprednijim i moderniji, da bi dobili na efikasnosti i produktivnosti - rekla je Đedović Handanović novinarima. 

Đedović Handanović: Srbija spremna za zimu, rezerve gasa na nivou oko 700 mln metara kubnih

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre rekao je da je Evropska unija uložila 50 miliona evra u izgradnju gasovoda između Srbije i Bugarske.

- EU podržava napore Srbije koji su u interesu građana Srbije, povratak na prirodni gas je korak u pravom pravcu. Upravo iz tog razloga EU finansijski podržava izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije sa 50 miliona evra. Interkonektori će omogućiti Srbiji i Bugarskoj da diversifikuju izvore prirodnog gasa i smanjiće se oslanjanje na samo jednog dobavljača - rekao je Žiofre.

Kako kaže, na taj način će se unaprediti energetska sigurnost.

- Interkonekcija je jedan od odgovora na probleme sa kojima se suočavamo zato što integracija doprinosi regionalnoj energetskoj sigurnosti -naveo je Žiofre.

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković rekla je da je prirodni gas tema koja je sve aktuelnija i da je energetska kriza pokazala njegov značaj.

- Sve zemlje računaju na to da imaju što veću energetsku nezavisnost, jer koliko god da je solidarnost značajna, bitnije je ono što imamo kod kuće - rekla je Putnikovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Mb

02.11.2023 18:37

Ovs jadnica istorijski govori neistine i vredja narod. Zena nema pojma s pojmom, kso i svi promaseni ministri primasene neuke vlade.