RODITELJI, NE DAJTE DECI DA PUŠE ELEKTRONSKE CIGARETE! Srednjoškolci nam navučeni na vejp!

Autor:

Vesti

01.11.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaći stručnjaci upozoravaju da ove uljane alternative s ukusima voća, mentola, žvaka, osim što su siguran uvod u zavisnost od cigareta, mogu da budu i uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema.

RODITELJI, NE DAJTE DECI DA PUŠE ELEKTRONSKE CIGARETE! Srednjoškolci nam navučeni na vejp!

Foto: Pixabay

Duvanske alternative

Oko 46 odsto dece uzrasta od 13 do 17 godina svakodnevno konzumira elektronske cigarete vejp. Ovo istraživanje sprovelo je udruženje "Roditelj", a rezultati su alarmantni.

Da stvar bude još gora, uprkos tome što je prodaja svih vrsta cigareta zabranjena mlađima od 18 godina, čak 83,3 odsto tinejdžera kaže da ih lako nabavlja i da ih retko ko prilikom kupovine pita za godine. Samo 16,7 odsto je reklo da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim osobama, pa onda šalju starije drugare da im kupuju vejp. U udruženju Roditelj rekli su medijima da je tzv. vejpovanje postalo trend među školarcima.

- Elektronske cigarete su veoma lako dostupne maloletnicima od 13 do 17 godina u maloprodaji, a kontrola starosne dobi u trgovinama i trafikama veoma je retka iako zakon propisuje zabranu prodaje nikotinskih proizvoda mlađima od 18 godina. Tako da ove cigarete mogu da nabave u marketima i kioscima i to bez provere starosti kupca. Poražavajuće je i što većina roditelja koja zna da njihova deca koriste ove proizvode ne smatra da je to uvod u pušenje pravih cigareta, već smatra da je to prolazni trend - navode u ovom udruženju.

Foto: pixabay.com

 

SZO: Imaju hemijske supstance

I Svetska zdravstvena organizacije (SZO) okarakterisala je da su elektronske cigarete štetne, kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što ih duvanska industrija reklamira kao manje štetne ili kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

- Utvrđeno je da aerosol, odnosno tečnost u okviru elektronske cigarete, obično sadrži različite hemijske supstance. Mnoge od ovih hemikalija su toksične i poznato je da mogu uticati na zdravlje, što za rezultat ima patološke promene u različitim organima. U različitim elektronskim cigaretama koristi se oko 8.000 aroma, čiji efekti po zdravlje čoveka još nisu poznati - stoji u izveštaju SZO.

Domaći stručnjaci upozoravaju da ove uljane alternative s ukusima voća, mentola, žvaka, osim što su siguran uvod u zavisnost od cigareta, mogu da budu i uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema.

Foto: pixabay.com

 

Predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev poručila je da su ovo veoma ozbiljne brojke i da deca što pre moraju da shvate da su ove cigarete veoma štetne i moraju se tretirati kao duvanski proizvod.

Brojke:

46% učenika izjavilo da konzumira vejp

83% tinejdžera izjavilo da vejp kupuju bez problema

- Neophodno je da se električne cigarete tretiraju kao regularne i to najviše da bi se zaštitila deca. Među mladima je veoma popularno konzumiranje ovih proizvoda, koji su, sudeći prema njihovom izgledu i ukusima, i namenjena upravo tinejdžerima. Veoma je važno naglasiti da su ulja elektronskih cigara takođe štetna jer zagađuju vazduh i sadrže različite hemijske supstance koje mogu da oštete pluća i krvne sudove - istakla je ona.

Kako je rekla, mnogi misle da, ako u ovim cigaretama nema nikotina, to nije opasno.

- Međutim, nikotin je supstanca zbog koje ljudi puše i koja izaziva zavisnost. Ali činjenica je da mnoge mlade osobe počinju upravo s elektronskom cigaretom, pa prelaze na pušenje klasičnih cigareta. Veoma je važno da se ovaj zakon promeni jer, ako se neki aparat drži kao cigareta, ako vam iz usta izlazi nešto nalik dimu, onda neka važe ista pravila kao za prave cigarete - kaže.

BONUS VIDEO 

 

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading