POTPISANO 120 UGOVORA ZA KUPOVINU KUĆA NA SELU: Naseljena još jedna osrednja opština! (FOTO)

Autor:

Vesti

30.10.2023

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najtraženije selo ovog puta bilo Banatsko Aranđelovo.

POTPISANO 120 UGOVORA ZA KUPOVINU KUĆA NA SELU: Naseljena još jedna osrednja opština! (FOTO)

Foto: Milan Obradović

Jedna trećina podnosilaca prijava i dalje ide iz grada u selo, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, potpisavši juče u Palati Srbija još 120 ugovora za kupovinu kuća na selu.

- Ako pitate ove mlade ljude oko mene, čućete da imaju po 20 godina i da žele da žive u selima širom Srbije. Imamo još dva dana, konkurs je otvoren do 1. novembra, a ukupan broj dodeljenih kuća biće 2.650. Ono što je važno da naglasimo jeste da ovaj program dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća za naše mlade nastavljamo početkom sledeće godine - rekao je ministar Krkobabić.

Pritom je izneo i impresivan podatak.

- Broj novih stanovnika približava se broju od 10.000, što je ravno jednom velikom selu Srbije ili jednoj prosečnoj opštini - dodao je Milan Krkobabić.

Jelena Stepić, profesor matematike u Tehničkoj školi u Zrenjaninu, živeće blizu roditeljskog doma u Srpskom Itebeju u opštini Žitište.

- Ostajem u svom selu i tu planiram da stvaram porodicu. Drago mi je što moja kuća ovog puta ima najveću okućnicu. Baviću se ratarstvom i povrtarstvom, a roditelji će mi pomoći - kazala je Stepićeva.

Najviše novih seoskih kuća juče su dobili Sombor 14, Nova Crnja devet, Novi Kneževac i Bečej po osam, dok u ostalim delovima Srbije prednjače Pirot i Golubac. Najtraženije selo bilo je Banatsko Aranđelovo, u koje će se doseliti pet porodica, među kojima i bračni par s osmoro dece.

Zamenik predsednika komisije agroekonomista Milan Prostran istakao je vidljive rezultate posle nepune tri godine.

- Ovaj program ima strateško-razvojni karakter, po ugledu na svetske programe, stručnonaučni karakter, uz podršku SANU, i, pre svega, vanpolitički karakter - izjavio je Prostran.

Anđela Urošević i Srđan Pantić čekaju bebu i živeće u selu blizu Paraćina.

- Ovaj konkurs je za nas bio odskočna daska. Mislim da je važno za svakog da se osamostali, ima svoj krov nad glavom i svoje parče hleba. Planiram da otvorim salon lepote, a bavićemo se i poljoprivredom - rekla je Anđela.

Dobitnici kuće u selu kod Bečeja Daliborka i Dušan Vujčin bili su iskreni.

- Sve koje znamo morali su da uzmu kredit da bi kupili kuću, a mi smo svoju dobili i to, čini mi se, preko noći. Zahvalni smo Ministarstvu za brigu o selu, san nam se ostvario - kazao je Dušan.

Najjeftinija kuća ovog puta koštala je 480.000 dinara i nalazi se u somborskom selu Bezdan, a dobitnici najveće kuće od čak 346 kvadrata sele se u Srpsku Crnju, gde će moći da sade i gaje kulture na više od 19 ari placa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading