KO IMA PRAVO NA BENEFICIRANI RADNI STAŽ? Odlazak u penziju sa 50 godina i penzija veća za 20% - Evo kako to funkcioniše!

Autor:

Vesti

28.10.2023

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beneficirani radni staž je pravi blagoslov za radnike u Srbiji!

KO IMA PRAVO NA BENEFICIRANI RADNI STAŽ?  Odlazak u penziju sa 50 godina i penzija veća za 20% - Evo kako to funkcioniše!

Foto: Shutterstock

 Više od 100.000 radnika trenutno ima privilegiju da ostvari beneficirani radni staž, koji omogućava raniju penziju i čak do 20 odsto veću penziju. Ovo pravo se odnosi na radnike koji obavljaju teške, opasne i štetne poslove, a postoji u skoro 40 industrija u našoj zemlji.

Jedna godina provedena na takvom radnom mestu se računa kao 14 meseci ili čak 15, 16 ili godinu i po dana. To znači da radnik može da ode u penziju već sa 50 godina i sa manje radnog staža nego što je inače potrebno. Ova privilegija je dostupna ne samo zaposlenima u državnim institucijama poput Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i Vojske Srbije, već i baletskim igračima, operskim pevačima, rudarima, roniocima i pilotima.

Republika

Foto: Shutterstock

Možete u penziju sa 50 godina

 


Da bi se ostvarilo pravo na beneficirani radni staž, radnik mora minimum 10 godina efektivno obavljati opasne poslove za starosnu penziju, odnosno 5 godina za invalidsku penziju. Takođe, svi koji sami sebi plaćaju staž mogu ostvariti ovo pravo, ali pod uslovom da su zaista radili teške i opasne poslove koji su obuhvaćeni ovom beneficijom.

Kada je reč o obračunu penzije, koeficijent se određuje na osnovu težine posla, opasnosti i štetnosti za zdravlje, kao i preduzetih mera zaštite na radu. Za beneficirane penzije, zarade ostvarene od 1. januara 1996. godine se uzimaju u obzir, dok za ostale osiguranike važi 1. januar 1970. godine. Ovo znači da se penzija po beneficiranim uslovima uvećava za 20 odsto.

Važno je napomenuti da se starosna granica za penzionisanje može sniziti do 55 godina života, dok radnici koji obavljaju poslove na kojima se računa beneficirani radni staž, mogu ići u penziju već sa 50 godina života.

Ove vesti su posebno značajne za penzionere u Srbiji, jer do kraja godine mogu očekivati i redovna i vanredna povećanja penzija. Zahvaljujući novim merama i pomoći države, prosečna penzija će biti oko 45.390 dinara. Osim toga, penzioneri će dobiti i po 800 dinara od besplatnih akcija koje su dobili od države pre deset i više godina.

Beneficirani radni staž je pravi podsticaj za sve radnike u Srbiji koji obavljaju teške poslove. Ova privilegija omogućava raniju penziju i veću penziju, što je zaista velika olakšica za sve koji su posvećeno radili u opasnim uslovima. Ovo je pravi primer društvene brige o radnicima i njihovoj dobrobiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading