CELU NOĆ SE MOLILI SVETITELJKI, NJENE MOLITVE ČINE ČUDA! Pravoslavni vernici veče proveli ispred crkve Svete Petke!

Autor:

Vesti

27.10.2023

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova slavna svetiteljka bila je poreklom Srpkinja, rođena u Epivatu, blizu Carigrada u 10. veku.

CELU NOĆ SE MOLILI SVETITELJKI, NJENE MOLITVE ČINE ČUDA! Pravoslavni vernici veče proveli ispred crkve Svete Petke!

Foto: ST/D.KADIĆ

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Prepodobne mati Paraskeve - u narodu poznat kao Sveta Petka.

Veruje se da su njene mošti od vremena despota Stefana Lazarevića sto godina počivale u steni pored kalemegdanske kapele i izvora Svete Petke i da su joj na poklonjenje dolazili i pravoslavni i katolici, pa i muhamedanci, tadašnji okupatori Srbije.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

Današnja kapela, mesto hodočašća gde se svake godine na Petkovicu okupljaju mnogobrojni vernici, izrgađena je 1937. godine prema projektu arhitekte Momira Korunovića.

U novosagrađenoj krstionici uz kapelu Svete Petke obavljaju se krštenja vernika uz poštovanje izvornog hrišćanskog rituala - pogružavanjem.

Ova slavna svetiteljka bila je poreklom Srpkinja, rođena u Epivatu, blizu Carigrada u 10. veku, prenosi Alo.

Roditelji su joj bili  su imućni i pobožni, pa svoju decu Petku i njenog brata Jeftimija, vaspitavali u u bogougađanju i vrlinama.

Mnogi veruju da ova molitva Svetoj Petki ima posebnu moć:

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova device, naša pomoćnice.Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko.Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading