UJEDINJENI ZA LJUDSKA PRAVA U KRALJEVU: Šta kad prepoznate da ste diskriminisani, kome se obraćate i zašto je važno da to prijavite?

Autor:

Vesti

26.10.2023

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada govorimo o zaštiti od diskriminacije prvi korak je informisanost, odnosno da prepoznate da li ste diskriminisani

UJEDINJENI ZA LJUDSKA PRAVA U KRALJEVU: Šta kad prepoznate da ste diskriminisani, kome se obraćate i zašto je važno da to prijavite?

Foto: Republika

Diskriminacija je, u nekom najbukvalnijem smislu, nejedanko postupanje prema osobi ili grupi na osnovu nekog njihovog ličnog svojstva. Na primer, ukoliko niste jednako tretirani u okviru kolektiva, isključuju vas ili dovode u neravnopravan položaj, po svoj prilici ste diskriminisani.

 

 

Ali, diskriminacija je i kada se osoba koja se nalazi u neravnopravnom položaju, tretira na ravnopravan način- osobe sa invaliditetom su u nejednakom položaju u odnosu na osobe bez invaliditeta. To znači da ako se isto postupa prema osobi sa invaliditetom prilikom zapošljavanja ili pružanja zdravstvenih usluga, takav odnos bi proizveo marginalizaciju osobe sa invaliditetom u navedenim oblastima. 

Da bi izbegli ovakve situacije ili da bismo znali da ih prepoznamo, prvo i osnovno je da budemo informisani o ovoj temi. Grad Kraljevo posebnu pažnju posvećuje edukaciji na temu zaštite od diskriminacije. Organizuju se brojne radionice i štandovi, obuke, gde Kraljevčani mogu da se upoznaju sa ovom temom ili prošire svoje znanje. 

Foto: Republika

Lokalna uprava u Kraljevu radi na informisanosti građana o njihovim pravima

Ovo je, naravno, samo prvi korak u borbi protiv diskriminacije. Ukoliko u nekom trenutku svog života prepoznate diskriminaciju ili samo i posumnjate da ima elemenata diskriminatorskog karaktera u postupanju, važno je da znate proceduru - kome se obraćate, ko je tu da štiti vaša prava. 

Foto: Republika

Ombudsmanka u Kraljevu Ksenija Gočanin

- U slučajevima kada građanin smatra da u postupanju ili ponašanju ima elemenata diskriminatornog karaktera po bilo kom osnovu jedina odgovarajuća adresa je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja se bavi i pitanjem postojanja diskriminacije, a uloga svih nas u sferi zaštite ljudskih prava je da konkretnu diskriminaciju prepoznamo, građane podučimo i usmerimo ih da se obrate nadležnoj instituciji koja će dalje postupati u granicama svoje nadležnosti - kaže u razgovoru za Republiku Ksenija Gočanin, ombudsmanka u Kraljevu, i dodaje: 

- Diskriminatorno ponašanje je svako stavljanje osobe u neravnopravan položaj na osnovu neke lične karakteristike.

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading