SRBI NE ODUSTAJU OD PUTOVANJA PO EVROPI UPRKOS TERORISTIČKIM PRETNJAMA: Ukoliko se nađete u kriznoj situaciji ovo MORATE DA ZNATE!

Autor:

Vesti

25.10.2023

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor JUTA kaže da zasad nema problema ni na jednoj destinaciji, a da su agencije u obavezi da putnike upoznaju sa pravilima ponašanja i savetima.

SRBI NE ODUSTAJU OD PUTOVANJA PO EVROPI UPRKOS TERORISTIČKIM PRETNJAMA:  Ukoliko se nađete u kriznoj situaciji ovo MORATE DA ZNATE!

Foto: pixabay.com

Situacija na Bliskom istoku i rat u Izraelu naveli su mnoge zemlje da uvedu vanredne mere. Zbog protesta, okupljanja, potencijalnih terorističkih napada i ugrožavanja stanovništva, strah se proširio Evropom. Ipak, interesovanje naših turista za putovanja ne jenjava.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže za Informer da ljudi i dalje putuju, ali ističe da postoje pojedine specifične okolnosti u odnosu na period od pre mesec dana. 

- Zbog rata u Izraelu, smanjeno je interesovanje za putovanja u Egipat, zemlju koja se nalazi u blizini sukoba. Hurgada je mesto gde turisti iz Srbije najčešće putuju, ali interesovanje nije na očekivanom nivou u oktobru, periodu godine koji se smatra glavnim delom sezone u Egiptu. Ipak, i dalje ima dosta boravaka i trenutno nema razloga za brigu - kaže Seničić.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

 

Zbog bezbednosnih rizika sa kojima se Evropa susreće, interesovanje za putovanja u evropske gradove jeste smanjeno, ali Seničić napominje da je i dalje mnogo onih koji se ne ustručavaju da putuju.

Napominje da treba voditi računa o sigurnosti, biti odgovoran prema sebi i drugima. To podrazumeva da se pre putovanja putnici raspitaju o bezbednosnoj situaciji, kao i koje su bezbednosne mere na snazi. Prema Seničićevim rečima, malo putnika se zaista raspituje.

- Vrlo smo specifično tržište. Kada su bili teroristički napadi u raznim zemljama, mi smo putovali za razliku od drugih zemalja Evrope. Imamo svest o tome i znamo na koji način treba da se ponašamo. Agencije se trude, za sve one putnike koje putuju preko agencija, da ih obaveste o tome kakva je trenutna situacija - ističe Seničić za Informer.

Pripremite se na granične kontrole

Strah od terorističkih napada i migranata prelio se i u Evropu. Najpre je Italija uvela granične kontrole sa Slovenijom, a od subote Slovenija ponovo kontroliše granične prelaze sa Hrvatskom i Mađarskom.

Seničić napominje da se uoči predstojećih praznika mogu očekivati gužve i zadržavanja na granicama unutar Evropske unije (EU). 

- Moramo biti spremni i na situaciju da čekamo na ulaz u EU, zavisi od odluka Evrope. Šengenska pravila predviđaju desetodevno uvođenje kontrole na granicama unutar EU u vanrednim situacijama, sa mogućnošću produženja - ističe Seničić.

Seničić ukazuje da zasad nema problema ni na jednoj destinaciji, a da su turističke agencije svakako u obavezi da putnike upoznaju sa pravilima ponašanja i savetima. 

To znači da se izbegavaju mesta velikog okupljanja, da ne budemo u nekim velikim grupama, da se ponašamo malo odgovornije nego što to radimo kod svoje kuće i, naravno, da imamo kontakt sa našim konzularnim predstavništvom u toj zemlji - navodi Seničić.

On napominje da svi koji putuju treba da znaju šta da urade ukoliko se zateknu u zemlji gde se dogodio teroristički napad ili u slučaju vanredne situacije.

Kada putujete sa agencijom, imate predstavnika ili vodiča koji je sa vama sve vreme i on će se potruditi da postupi prema procedurama koje su poznate. To smo imali sada i u Izraelu. Uvek je važno da turisti imaju kontakt konzularnog predstavništva. Od njih ćete dobiti najbolji i najjednostavniji odgovor kako da se ponašate i kome treba da se javite ukoliko dođe do plana za evakuaciju ili repatriaciju u Srbiji - savetuje Seničić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading